Χάπι της Pfizer – Μπουρλά: «Ημέρα υπερηφάνειας»

Την μεγάλη χαρά του για την ανακάλυψη του φαρμάκου της Pfizer κατά του κορωνοϊού, το οποίο μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου κατά 89%, εξέφρασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας, Άλμπερτ Μπουρά.

Σε ανάρτηση στο Twitter ο κ. Μπουρλά έγραψε: «Σήμερα είναι μια ημέρα περηφάνιας για την Pfizer. Μία ημέρα όπου η δύναμη της επιστήμης μας και η ικανότητα των επιστημόνων μας να αναπτύξουν γρήγορα ένα μεγάλο κέρδος προς όφελος όλης της ανθρωπότητας είναι σε πλήρη εφαρμογή».

Επίσης, ο CEO της Pfizer επισήμανε ότι τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης μελέτης φάσης 2 έδειξαν πως το υποψήφιο φάρμακο χορηγούμενο σε συνδυασμό με χαμηλή δόση της ριτοναβίρης μειώνει κατά 89% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από κορωνοϊό σε ενήλικες υψηλού ρίσκου μη νοσηλευόμενους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδεχόμενη έγκρισή του θα αλλάξει τα δεδομένα στον τομέα της αντιμετώπισης των ασθενειών από Covid-19, καθώς θα σώσει ζωές και θα μειώσει τις νοσηλείες στα νοσοκομεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το φάρμακο της Pfizer όσο και εκείνο της Merck σχεδιάζονται για ομάδες υψηλού ρίσκου, όπως οι άνω των 60 ετών ή οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συνάψει συμβόλαια με τη Merck και με τη Pfizer για δόσεις που επαρκούν για συνολικά 3,4 εκατομμύρια ασθενείς με τιμή γύρω στα 700 δολάρια ανά ασθενή.

Η θεραπεία με το χάπι της Pfizer περιλαμβάνει 20 χάπια που χορηγούνται σε διάστημα 5 ημερών, μαζί με 10 χάπια ριτοναβίρης, που παρατείνει τη διάρκεια της δράσης.