Τουρκία: Σε οικονομικό αδιέξοδο η χώρα - Περιορισμοί για αγορές σε καφέ, ζάχαρη και λάδι | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Τουρκία: Σε οικονομικό αδιέξοδο η χώρα – Περιορισμοί για αγορές σε καφέ, ζάχαρη και λάδι

Δραματική έχει γίνει η πραγματικότητα για τους Τούρκους πολίτες τις τελευταίες ώρες, αφού η πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας οδηγεί σε περιορισμούς σε είδη πρώτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν περιορισμοί στην αγορά ζάχαρης και λαδιού, ενώ ανάλογο μέτρο ισχύει και για τον καφέ. Μεγάλα σούπερ μάρκετ της χώρας ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι μπορούν να αγοράζουν έως δύο συσκευασίες καφέ, ζάχαρης και λαδιού, με τις εικόνες να κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με αναλυτές, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας θα έχει άμεσο αντίκρισμα στις τιμές των προϊόντων, μειώνοντας ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

“Πυρά” από την αντιπολίτευση

Οι εξελίξεις έχουν πυροδοτήσει αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν για τους χειρισμούς της.

Ο επικεφαλής του κόμματος DEVA και πρώην Υπουργός Οικονομικών σε κυβερνήσεις του Ερντογάν, Αλί Μπαμπατζάν, είπε: “Καθώς ο πληθυσμός μας γίνεται φτωχότερος, η κυβέρνησή μας λέει ‘συμμορφωθείτε με αυτό για να διατηρήσουμε τη χώρα μας. Πώς μπορεί μια χώρα της οποίας ο πληθυσμός φτωχαίνει να συνεχίσει να στέκεται;”

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου του κόμματος για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις.

Ακόμα, ο ηγέτης του Κόμματος του Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου, έκανε λόγο για “προδοσία” απέναντι στη χώρα, καλώντας “όλους τους ηγέτες των πολιτικών μας κομμάτων και το πολύτιμο έθνος μας να ξεκινήσουν τον πραγματικό οικονομικό πόλεμο της ανεξαρτησίας”.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως “όλοι μιλούν για επίθεση από έξω. Αλλά αυτή η εικόνα είναι προϊόν λάθος πολιτικών της κυβέρνησης. Κάθε δήλωση χτυπά την τουρκική οικονομία σαν πύραυλος”.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, επιτέθηκε με οξύτητα εναντίον του Ερντογάν, σημειώνοντας: “Οι αγορές έχουν πάρει φωτιά. Το όργανο που είναι υπεύθυνο για τη σταθερότητα των τιμών δεν μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών. Του πήραν την εξουσία, ποιος την πήρε; Ο Ερντογάν την πήρε με διάταγμα.
Γιατί δεν εμπιστεύεστε το έθνος; Γιατί το σκας; Η Τουρκία περνά μια από τις βαθύτερες κρίσεις της. Έριξαν την ευθύνη στις ξένες δυνάμεις. Είναι τόσο αδύναμη η Τουρκία; Εάν υπάρχει μια στάλα αγάπης μέσα σας για το έθνος, ανοίξτε το δρόμο για εκλογές”.