Σουηδία: Νέα ψηφοφορία για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τη Μαγκνταλένα Άντερσον την Δευτέρα | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Σουηδία: Νέα ψηφοφορία για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τη Μαγκνταλένα Άντερσον την Δευτέρα

Την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί νέα ψηφοφορία στη Βουλή της Σουηδίας για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τη Μαγκνταλένα Άντερσον, μετά τις εξελίξεις της Τετάρτης.

Αρχικά, η Μαγκνταλένα Άντερσον αναδείχθηκε Πρωθυπουργός της Σουηδίας, διαδεχόμενη τον Στέφαν Λέβεν στο αξίωμα. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα η ίδια αναγκάστηκε να παραιτηθεί, καθώς οι Πράσινοι, που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, καταψήφισαν τον προϋπολογισμό.

Σε συνέντευξη Τύπου, η Άντερσον είπε: «Υπάρχει μια συνταγματική πρακτική που θέλει την κυβέρνηση συνασπισμού να παραιτείται όταν ένα κόμμα την εγκαταλείπει. Δεν θέλω να είμαι επικεφαλής μιας κυβέρνησης η νομιμότητα της οποίας αμφισβητείται».

Ωστόσο, πριν την παραίτησή της ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής Αντρέας Νόρλεν ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να ηγηθεί μιας μονοκομματικής κυβέρνησης, αποτελούμενης από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Από την πλευρά του, ο Αντρέας Νόρλεν εξέφρασε τη λύπη του για την εξέλιξη των πραγμάτων, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εφόσον οι Πράσινοι είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση συνασπισμού πριν από την διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Σημειώνεται ότι οι Πράσινοι ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση Συνασπισμού, λέγοντας ότι «δεν είναι δουλειά του κόμματος των Πρασίνων να εφαρμόζει έναν προϋπολογισμό τον οποίο διαπραγματεύτηκαν οι Σουηδοί Δημοκράτες», είπε η συμπρόεδρος του κόμματος, Μάρτα Στεβένι.