Σουηδία: Νέα Πρωθυπουργός η Μαγκνταλένα Άντερσον - Η πρώτη στην ιστορία της χώρας | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Σουηδία: Νέα Πρωθυπουργός η Μαγκνταλένα Άντερσον – Η πρώτη στην ιστορία της χώρας

Η Μαγκνταλένα Άντερσον εξελέγη νέα Πρωθυπουργός της Σουηδίας, η πρώτη γυναίκα της χώρας που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο αξίωμα, διαδεχόμενη τον Στέφαν Λεβέν.

Μετά από πολλές ημέρες συνεχών διαβουλεύσεων, η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών συγκέντρωσε 117 ψήφους στην ψηφοφορία της Βουλής, μετά την στήριξη που παρείχε η Αριστερά.

Η συμφωνία ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες και Αριστερά προβλέπει την αύξηση των συντάξεων για 700.000 συνταξιούχους κατά 1.000 κορώνες (περίπου 100 ευρώ) τον μήνα, καθώς και την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2022.

Άλλες προτεραιότητες για την ίδια είναι η ανάκτηση του δημοκρατικού ελέγχου των σχολείων, του συστήματος υγείας και των οίκων ευγηρίας μετά το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων, η πράσινη μετάβαση και η αντιμετώπιση της δράσης των συμμοριών που δρουν στις μεγαλουπόλεις.

Παράλληλα, η Μαγκνταλένα Άντερσον καλείται να οδηγήσει τους Σοσιαλδημοκράτες στις βουλευτικές εκλογές του 2022, οι οποίες αναμένεται να είναι αμφίρροπες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόμμα συγκεντρώνει ποσοστά που πλησιάζουν το 25%, που αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ.

Την ίδια στιγμή, το κόμμα των Μετριοπαθών της αντιπολίτευσης φιλοδοξεί να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία των Σοσιαλδημοκρατών, επιχειρώντας να προσεγγίσει τους Σουηδούς Δημοκράτες για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές.