Προειδοποιήσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία για την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Προειδοποιήσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία για την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία

Προειδοποίηση προς τη Ρωσία για την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία απηύθυναν οι ΗΠΑ, με τους Υπουργούς Εξωτερικών του NATO να συναντώνται σήμερα και αύριο (30/11-1/12) για να συζητήσουν για το θέμα.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον Λετονό ομόλογό του Έντγκαρς Ρίνκεβικς στη Ρίγα πριν από την έναρξη της διήμερης συνόδου, ο κ. Μπλίνκεν εμφανίστηκε ανήσυχος για τις ενέργειες της Μόσχας στα ρωσοουκρανικά σύνορα. «Ενδεχόμενες ενέργειες κλιμάκωσης από τη Ρωσία θα είναι μεγάλη ανησυχία για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως και για τη Λετονία και ενδεχόμενη νέα επίθεση θα προκαλούσε σοβαρές συνέπειες», τόνισε.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο NATO για τις κινήσεις της Ρωσίας με βάση τις πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών για την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και την Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, περιέγραψε με ιδιαίτερο τρόπο την ανάπτυξη στρατευμάτων στην περιοχή, σημειώνοντας: «Βλέπουμε δυνάμεις ενισχυμένων ικανοτήτων, βλέπουμε μονάδες τεθωρακισμένων, μη επανδρωμένα αεροσκάφη [drones], συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και βλέπουμε ετοιμοπόλεμα ρωσικά στρατεύματα δεκάδων χιλιάδων ανδρών».

Ακόμα, ο ίδιος κάλεσε τη Ρωσία να προχωρήσει σε ενέργειες που μειώνουν την ένταση στην περιοχή.

Η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας προκαλεί ανησυχία στο NATO. Τον περασμένο Μάιο τα ρωσικά στρατεύματα έφθαναν τις 100.000, ο μεγαλύτερος αριθμός από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Από την πλευρά της, η Ρωσία υπογραμμίζει ότι δεν απειλεί κανένα, υπερασπιζόμενη το δικαίωμά της να αναπτύξει στρατεύματα.