Λιβύη: Υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές ανακοίνωσε ο Χαλίφα Χαφτάρ | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Λιβύη: Υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές ανακοίνωσε ο Χαλίφα Χαφτάρ

Την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου στη Λιβύη ανακοίνωσε ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ σε τηλεοπτικό μήνυμα σήμερα.

Κατά την δήλωσή του, ο Χαλίφα Χαφτάρ τόνισε ότι οι εκλογές αποτελούν τον μόνο τρόπο για την έξοδο της Λιβύης από την πολιτική κρίση, στην οποία βρίσκεται από το 2011, μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία.

Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η υποψηφιότητά του να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας είναι σε συμφωνία “με τους κανόνες της δημοκρατίας και σε εφαρμογή του συμφωνημένου οδικού χάρτη”.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών στην εμφύλια σύρραξη της Λιβύης τα προηγούμενα χρόνια, όντας επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού. Οι δυνάμεις του αντιπαρατέθηκαν στρατιωτικά με εκείνες του πρώην Πρωθυπουργού, Φαγιέζ αλ Σαράτζ, ο οποίος υποστηριζόταν από την Τουρκία. Μετά την αποτυχία της κατάληψης της πρωτεύουσας Τρίπολης, οι δυνάμεις του αναγκάστηκαν του σε υποχώρηση.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ, στρατιωτικός με σπουδές σε Βεγγάζη, Σοβιετική Ένωση και Αίγυπτο, ήταν από τους αξιωματούχους που συμμετείχαν στην ανατροπή του Βασιλιάς Ιντρίς υπό τον Μουαμάρ Καντάφι. Ωστόσο, μετά τον πόλεμο του Τσαντ, διέφυγε στις ΗΠΑ, όπου παρέμενε μέχρι την πτώση του πρώην ηγέτη της χώρας το 2011.

Η ανακοίνωση του Χαλίφα Χαφτάρ έγινε δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, υιού του πρώην ισχυρού άνδρα της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι.