Λιβύη: Υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές οι Φάτι Μπασάγκα και Αγκίλα Σάλεχ

Την υποψηφιότητά τους για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές της Λιβύης που θα διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου ανακοίνωσαν ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Φάτι Μπασάγκα, και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ.

Ο Φάτι Μπασάγκα είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του να κατέβει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές ήδη από τους προηγούμενου μήνες. Ο ίδιος υπήρξε Υπουργός Εσωτερικών από το 2018 έως το 2021 στις κυβερνήσεις εθνικής ενότητας του Φαγιέζ αλ Σάρατζ και του Αμπτούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Λίγες ημέρες πριν εγκαταλείψει το αξίωμά του, υπήρξε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του κοντά στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Στόχος του είναι η “ασφάλεια και η οικονομική αναδιάρθρωση”, όπως έχει δηλώσει αρκετές φορές κατά το παρελθόν.

Ο ίδιος διάκειται φιλικός προς την Τουρκία, ενώ ήταν ένας από τους υποψήφιους για την διαδοχή του Σάρατζ στην πρωθυπουργία.

Υποψήφιος ο Αγκίλα Σάλεχ

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της λιβυκής Βουλής, Αγκίλα Σάλεχ, ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου.

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ο Αγκίλα Σάλεχ είπε μεταξύ άλλων ότι “η λαϊκή ψήφος είναι η μόνη πηγή νομιμότητας για κάθε εξουσία”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, γιος του Μουαμάρ Καντάφι, και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους για τις εκλογές. Έτσι, το σύνολο των υποψηφίων ανέρχεται σε τέσσερις.