Κορωνοϊός - EMA: Εγκρίθηκε η χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά 5 - 11 ετών | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Κορωνοϊός – EMA: Εγκρίθηκε η χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά 5 – 11 ετών

Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε την χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, διευρύνοντας το ηλικιακό όριο για την χορήγησή του.

Ο EMA σημειώνει ότι οι παρενέργειες του εμβολίου σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι παρόμοιες με εκείνες σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Αυτές είναι πόνος στο σημείο του εμβολιασμού, κόπωση, πονοκέφαλος και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, μυϊκός πόνος και ρίγη. Έτσι, η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) συμπεραίνει ότι τα οφέλη από τη χορήγηση του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

Σημειώνεται ότι σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών η δόση του εμβολίου θα είναι 10 mg, ενώ σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω είναι 30 mg. Και οι δύο δόσεις θα χορηγούνται μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Μία κύρια μελέτη σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών έδειξε ότι η ανοσολογική απόκριση στο Comirnaty που χορηγήθηκε σε χαμηλότερη δόση (10 μg) σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ήταν συγκρίσιμη με εκείνη που παρατηρήθηκε με την υψηλότερη δόση (30 μg) σε ηλικία 16 έως 25 ετών. Η αποτελεσματικότητά της υπολογίστηκε σε περίπου 2.000 παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών που δεν είχαν σημάδια προηγούμενης λοίμωξης, τα οποία έλαβαν είτε το εμβόλιο είτε ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Από τα 1.305 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο, τρία ανέπτυξαν COVID-19, ενώ από τα 663 παιδιά που έλαβαν το εικονικό φάρμακο, τα 16 ανέπτυξαν COVID-19.

Έτσι, το εμβόλιο ήταν 90,7% αποτελεσματικό στην πρόληψη του συμπτωματικού COVID-19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία αναμένεται να εγκρίνει τον εμβολιασμό αυτή της ηλικιακής κατηγορίας πριν το τέλος του 2021, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της «Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμού», Τόμας Μέρτενς.