Κορωνοϊός: Χάπι της Pfizer εμφανίζει αποτελεσματικότητα 89% έναντι του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου

Ιδιαίτερα θετικά νέα προήλθαν από το μέτωπο της θεραπείας κατά του κορωνοϊού, καθώς η Pfizer ανέπτυξε χάπι με αποτελεσματικότητα που φτάνει το 89% κατά της λοίμωξης Covid-19 ως προς τη μείωση του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Το χάπι έχει την προσωρινή ονομασία PF-07321332, ενώ με την συνδυαστική χορήγησή του με τη ριτοναβίρη μπορεί να μειώσει κατά 89% την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου από κορωνοϊό.

Ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων πρωτεάσης και δρα αναστέλλοντας ένα ένζυμο του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που είναι αναγκαίο για τον πολλαπλασιασμό του εντός των ανθρώπινων κυττάρων. Οι αναστολείς πρωτεάσης ήδη χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση άλλων ιογενών παθογόνων όπως ο HIV και η Ηπατίτιδα C.

Τα στοιχεία της ενδιάμεσης κλινικής μελέτης σε 1.219 ενήλικες που είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα και εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid-19, δείχνουν ότι όταν έλαβαν χαμηλής δοσολογίας ριτοναβίρη και PF-07321332 σημειώθηκαν μόλις έξι νοσηλείες και κανένας θάνατος ανάμεσα στους 607 ασθενείς που έλαβαν τη συνδυαστική αγωγή, εντός πέντε ημερών από την απαρχή των συμπτωμάτων του κορωνοϊού.

Επιπλέον, καταγράφηκαν 41 νοσηλείες και 10 θάνατοι μεταξύ των 612 ασθενών που είχαν υποβληθεί σε εικονική αγωγή.

Σε ανακοίνωσή της, η Pfizer ανέφερε πως επιδιώκει να καταθέσει αίτημα αδειοδότησης του σκευάσματος στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το δεύτερο αντι-ιικό χάπι που βρίσκεται υπό μελέτη μετά τη χθεσινή έγκριση του χαπιού της επίσης αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Merck από τον βρετανικό οργανισμό φαρμάκων.