Κορωνοϊός: Ανησυχία από τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα - Μέτρα στην Ευρώπη | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Κορωνοϊός: Ανησυχία από τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα – Μέτρα στην Ευρώπη

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί στη διεθνή κοινότητα η εμφάνιση του νέου μεταλλαγμένου στελέχους της Μποτσουάνα, το οποίο δεν έχει εξεταστεί πλήρως ως προς τις επιπτώσεις του.

Η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης έχει κινητοποιήσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες επιχειρούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης και στην αποσυμπίεση των συστημάτων υγείας, που αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση τις τελευταίες εβδομάδες.

Μέχρι στιγμής, το στέλεχος B.1.1.529 φέρεται να «παρακάμπτει» την άμυνα του οργανισμού, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ανέρχονται σε 59σε Νότια Αφρική, Χονγκ Κονγκ και Μποτσουάνα.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση συστήνει τη διακοπή των αεροπορικών ταξιδιών από τη νότια Αφρική λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για τη νέα παραλλαγή της Covid-19 που εξαπλώνεται στην περιοχή. Σε ανάρτηση στο Twitter, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έγραψε: «H Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε στενό συντονισμό με τα κράτη – μέλη θα προτείνει να ενεργοποιήσει το επείγον μέτρο του τερματισμού των αεροπορικών αφίξεων από την ευρύτερη περιοχή της νότιας Αφρικής, λόγω της ανησυχίας για την παραλλαγή B.1.1.529».

Ανάλογη απόφαση ελήφθη και από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ανακοίνωσε την αναστολή των πτήσεων από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, το Λεσότο και το Εσουατίνι. Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, ο κορωνοϊός δίδαξε ότι η έγκαιρη δράση είναι απαραίτητη.

Οι κερδισμένοι και οι ηττημένοι της αγοράς

Οι εξελίξεις προκαλούν ντόμινο στην παγκόσμια οικονομία, με κερδισμένους και ηττημένους.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι φαρμακευτικές εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια και είναι εισηγμένες στη Wall Street, καθώς οι ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας επηρεάζουν τους επενδυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Novavax σημειώνει αύξηση 4,2%, ενώ της Pfizer κατά 4,8%.

Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των αερομεταφορέων σημειώνουν πτώση, μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για αναστολή των πτήσεων από τη Νότια Αφρική.

Ειδικότερα, η μητρική IAG SA της British Airways υποχώρησε κατά 21%, ενώ η Deutsche Lufthansa AG έπεσε κατά 14%. Η American Airlines υποχωρεί κατά 7%.