ΗΠΑ: Επιστολή 41 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων στον Μπλίνκεν για μη πώληση F-16 στην Τουρκία

Επιστολή στον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία ζητούν τη μη πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία απέστειλαν 41 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.

Η επιστολή είναι δικομματική, έχοντας συνταχθεί με πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Κρις Πάππας (Νιου Χάμσαϊρ) και των συμπροέδρων του Hellenic Caucus, Ρεπουμπλικανού Γκας Μπιλιράκης (Φλόριντα) και της Δημοκρατικής Κάρολιν Μαλόνεϊ (Νέα Υόρκη).

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως «οι ευρείες αναφορές στο αίτημα της Τουρκίας, καθώς και οι δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου Ερντογάν, μας παρέχουν επάρκεια για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτή την πιθανή πώληση».

Την ίδια στιγμή, σημειώνεται: «Μοιραζόμαστε τον κοινό στόχο για μια Τουρκία που θα έχει τις ρίζες της στη Δύση, αλλά δεν θα επιτύχουμε αυτόν τον στόχο εάν η κυβέρνηση Ερντογάν παραβιάσει τη νομοθεσία των ΗΠΑ και των προτύπων της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Ακόμα, τονίζεται ότι «λιγότερο από ένα χρόνο από την επιβολή αυτών των κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν έχει καμία πρόθεση να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία των ΗΠΑ ή να αντιμετωπίσει τις υποκείμενες συνθήκες που οδήγησαν στην απόρριψή της από το πρόγραμμα F-35. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε την πρόθεσή του να αγοράσει επιπλέον S-400. Ένας από τους λόγους για τους οποίους το Κογκρέσο επέμεινε στην απόρριψη της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 ήταν λόγω των σημαντικών κινδύνων που συνδέονται με τη συνεγκατάσταση των S-400 και των F-35.

Οι ειδικοί έχουν σημειώσει ότι η παροχή στην Τουρκία κιτ εκσυγχρονισμού Block 70 εγκυμονεί παρόμοιους κινδύνους συνεγκατάστασης εάν η Άγκυρα συνεχίσει να κατέχει τα ρωσικά S-400. Εφόσον τα αναβαθμισμένα F-16 εξακολουθούν να διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο για εμάς και τους αξιόπιστους συμμάχους μας, αυτός είναι ένας κίνδυνος που δεν θεωρούμε αποδεκτό».

Επίσης, η επιστολή των 41 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων τονίζουν πως αν η πώληση πραγματοποιηθεί μετά από επίκληση τεχνικών στοιχείων, τότε θα αναγκαστούν να «εξετάσουν πρόσθετη νομοθεσία για τον περιορισμό μιας πιθανής αγοράς».

Σημειώνεται ότι ενάντια στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 έχουν αντιταχθεί οι εξής οργανώσεις: Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής, Αμερικανοί Φίλοι του Κουρδιστάν, Ινδοαμερικανικό Ίδρυμα, Φόρουμ Μέσης Ανατολής, Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή, Αμερικανικό-Ελληνικό Ινστιτούτο, Συντονισμένη Προσπάθεια των Ελλήνων και Αρμενικό Συμβούλιο της Αμερικής.