Βουλή: Εγκρίθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Βουλή: Εγκρίθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής

Eγκρίθηκε με 142 ψήφους η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη «λίστα Πέτσα» και τις δημοσκοπήσεις Opinion Poll.

Την πρόταση καταψήφισαν 157 βουλευτές σε σύνολο 299 βουλευτών, καθώς ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος απουσίαζε.

Ύστερα από τις τροποποιήσεις της πρόσφατης συνταγματικής αναθεώρησης είναι η πρώτη φορά που η αντιπολίτευση μπορεί να συστήνει εξεταστική επιτροπή εφόσον η σχετική πρόταση υπερψηφιστεί από τα 2/5 του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 120, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας. Όπως κι έγινε στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Η εξεταστική επιτροπή που θα συσταθεί, θα αποτελείται συνολικά από 29 μέλη.

Νωρίτερα, μιλώντας στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων:

«Το μέγα ζήτημα δεν είναι νομικό ή ποινικό αλλά πρωτίστως ηθικό καθώς όταν οι πολίτες ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους και φοβισμένοι, ο Μητσοτάκης άφηνε τα νοσοκομεία χωρίς ΜΕΘ, γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά μοίραζε «πακτωλό» χρημάτων σε ΜΜΕ προκειμένου να διαμορφώσει ένα «καθεστώς» ενημέρωσης όπου αυτά θα τον «λιβανίζουν», αντί να κάνει μια ουσιαστική καμπάνια ενημέρωσης για την πανδημία», εκτιμώντας ότι οι ποινικές ευθύνες θα ελεγχθούν παραπέμποντας στο φάκελο «που έστειλε η Δικαιοσύνη για τους κ. Πέτσα και Σκυλακάκη, μετά την έρευνα για κακουργηματική απιστία κατά του Δημοσίου για τη λίστα Πέτσα».