Καραμανλής: Η συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας, συνιστά εθνική επιτυχία

Αναφορές σε πάρα πολλά σημαντικά θέματα έκανε ο Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στην εκδήλωση που διοργάνωσε  το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής – Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη».

Αρχικά ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε τις ευχές του στην Φώφη Γεννηματά για ανάρρωση. «Θα υπερβεί αυτή την δοκιμασία και θα επανέλθει ακμαιότερη από ποτέ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τον ιδρυτή της ΝΔ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι εμπειρίες, οι περισσότερες τραυματικές, σμίλευσαν την προσωπικότητα και την κοσμοαντίληψη του Καραμανλή».

Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην θέση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την κοινωνική δικαιοσύνη «Ο Καραμαλής είχε ανάγει την κοινωνική δικαιοσύνη ως βασικό θεμέλιο της δημοκρατίας».

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για την διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ανασφάλεια, που αποτελεί λόγο προβληματισμού, κατά τον ίδιο. «Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και καινοτόμες λύσεις στην εκπαίδευση, στην ασφάλιση. Οι κοινωνίες ανθούν και προοδεύουν όταν οι πολλοί νιώθουν ότι μετέχουν στη συλλογική προσπάθεια και στις ευκαιρίες», τόνισε.

Για την σημερινή θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, υπογράμμισε: «Η θέση της χώρας, τόσο στα Βαλκάνια όσο και στη Μεσόγειο, καθιστά απερισκεψία την καλλιέργεια κλίματος διχαστικού και οξύτητας. Μας το θυμίζει η ιστορία μας.

Οφείλουμε να καταβάλλουμε προσπάθεια για τη δημιουργία συνθηκών σύμπνοιας. Ο πολιτικός διάλογος πρέπει να διευκολύνει τις συνθήκες εθνικής στρατηγικής, κυρίως για τα μεγάλα θέματα. Είναι το εθνικό μας καθήκον. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που είναι υπό απειλή, καθώς δέχεται απειλή ακόμη και κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όπως οι μεγάλοι οραματιστές της εποχής του, πίστευε βαθιά ότι η ισχύς της Ευρώπης είναι εν τη ενώσει.

Και αυτό εμφανίζεται σήμερα ακόμη πιο επίκαιρο και επείγον μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, από τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να αντλήσει διδάγματα και για τις οποίες θα πρέπει να αναπτύξει τη δική της φωνή.

Η Ευρώπη στις ημέρες μας, παρά την ισχύ της, αδυνατεί να πρωταγωνιστήσει στη διεθνή σκηνή, να επηρεάσει αποφασιστικά τις εξελίξεις, τις εντάσεις, τους ανταγωνισμούς, ακόμη και στη γειτονιά της. Δεν έχει καταφέρει μια ενιαία μεταναστευτική πολιτική. Επέδειξε δυσκινησία στην αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η επαμφοτετερίζουσα στάση της Τουρκίας, που είναι ταραξίας στην περιοχή, προσβάλλει το πνεύμα και το γράμμα των διεθνών συνθηκών», σημείωσε, ασκώντας παράλληλα κριτική στην Ευρώπη ότι δεν επιβάλλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές της, ενώ εξήρε την επίτευξη αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

«Η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ακεραιότητά της. Η Ευρώπη όμως οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι αλληθωρίζοντας οδηγείται σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί να μην επιβάλλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές. Προς όφελος όχι των μελών της, αλλά για να βρει τον εαυτό της στον δρόμο της προς το αύριο. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ενθαρρυντική η συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας και συνιστά εθνική επιτυχία, γιατί σηματοδοτεί κοινή αντίληψη ως προς το μέλλον της Ευρώπης» κατέληξε.