Ρωσία: Διάψευση περί παζαριών με την Τουρκία για αμοιβαία αναγνώριση Κριμαίας - Κατεχομένων της Κύπρου - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Ρωσία: Διάψευση περί παζαριών με την Τουρκία για αμοιβαία αναγνώριση Κριμαίας – Κατεχομένων της Κύπρου

Ως «μυθεύματα» χαρακτήρισε τις πληροφορίες που διακινήθηκαν αρχικά σε τουρκικά ΜΜΕ περί συζητήσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας περί δήθεν αμοιβαίας αναγνώρισης της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους από την Άγκυρα και των Κατεχομένων από τη Μόσχα, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Σε απάντηση ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Ζαχάροβα επανέλαβε την πάγια θέση της Ρωσίας για το Κυπριακό: «Τασσόμαστε με συνέπεια υπέρ μιας λύσης εντός του διεθνούς δικαίου, η οποία βασίζεται στα ψηφίσματα του ΣΑ και προβλέπει τη δημιουργία στην Κύπρο μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας με ενιαία διεθνή νομική υπόσταση, κυριαρχία, υπηκοότητα και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες, που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του, για την επανέναρξη της διαδικασίας των διακοινοτικών συνομιλιών».

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της Μόσχας για την κλιμακούμενη δραστηριότητα της Άγκυρας στη Βόρεια Κύπρο, σημειώνοντας: «Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια αυξημένη δραστηριότητα, που στοχεύει στη διεθνή αναγνώριση του παράνομου κρατικού μορφώματος στη Βόρεια Κύπρο και καλούμε να αποφευχθούν βήματα, που είναι ικανά να προκαλέσουν αύξηση της έντασης μεταξύ των κοινοτήτων. Καλούμε να αποφευχθεί καθετί, που μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της κατάστασης στη νήσο».

Αναφερόμενη στην Κριμαία, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως «η Δημοκρατία της Κριμαίας είναι αναπόσπαστο τμήμα και ένα από τα πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενα μέλη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το έδαφος της χώρας μας δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι αντικείμενο παζαριού».

Η ίδια ανακοίνωσε την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στη Μόσχα στις 21 Οκτωβρίου, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Κατά την συνάντηση των δύο ανδρών αναμένεται η υπογραφή σειράς συμφωνιών.