Πούτιν: Αν μας ζητηθεί να αυξήσουμε τις προμήθειες φυσικού αερίου, θα το πράξουμε | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Πούτιν: Αν μας ζητηθεί να αυξήσουμε τις προμήθειες φυσικού αερίου, θα το πράξουμε

Έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση της προσφοράς φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές, εφόσον αυτό ζητηθεί, είναι η Ρωσία, όπως δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την διάρκεια του διεθνούς φόρουμ για την ενέργεια (ρωσική ενεργειακή εβδομάδα) που πραγματοποιείται στη Μόσχα.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αποδίδεται στις ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια, με τη Μόσχα να είναι έτοιμη να συζητήσει επιπλέον μέτρα.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος επισήμανε πως η αγορά φυσικού αερίου δεν είναι ούτε ισορροπημένη ούτε προβλέψιμη, με τη Ρωσία ωστόσο να εκπληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου που έχει συνάψει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακόμα, έκανε μνεία στους κινδύνους που υπάρχουν, αν αυξηθεί η διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω του συστήματος αγωγών της Ουκρανίας, λέγοντας ότι οι απώλειες θα ξεπεράσουν το 80% σε περίπτωση διαίρεσης του αγωγού, ενώ η Ευρώπη θα μείνει χωρίς αυτή την διαδρομή.

Αναφορικά με την Gazprom, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να συνάψει μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και χάνει στην τιμή σε σχέση με τις τιμές που επικρατούν στις spot αγορές. «Η Γερμανία δεν αγοράζει τα χίλια κυβικά μέτρα με 2000 ούτε με 1500, αλλά με 250-230, μάξιμουμ 300 δολάρια. Η Gazprom φαίνεται μάλιστα να χάνει, καθώς θα πουλούσε στις spot αγορές 1200 δολάρια τα χίλια κυβικά , ενώ παίρνει 250-300 δολάρια», ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε ότι «δεν υπήρξε ούτε ένα περιστατικό, που οι εταιρείες μας να αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αιτήματα των εταίρων μας να αυξήσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου, ακόμη και όταν αυτές υπερέβαιναν τις συμφωνηθείσες βάσει συμβολαίων ποσότητες».

Ουδέτερη ανθρακικά η Ρωσία μέχρι το 2060

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δηλώνοντας ότι η Ρωσία έχει στόχο να μετατραπεί σε μία ουδέτερη χώρα ανθρακικά μέχρι το 2060.

Κατόπιν, υπογράμμισε την σημασία της διαμόρφωσης μηχανισμών μακροπρόθεσμης σταθεροποίησης της αγοράς ενέργειας εντός των τρεχουσών δύσκολων συνθηκών, καθώς και την έναρξη ενός ανοικτού διαλόγου. «Αυτή την στιγμή είναι αναγκαίο να συμφωνήσουμε για τους μηχανισμούς εξισορρόπησης της ενεργειακής αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, να ξεκινήσουμε σε αυτό το θέμα έναν ουσιαστικό, εμπεριστατωμένο διάλογο μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών ενεργειακών πόρων, χωρίς προκαταλήψεις και επιβεβλημένα κλισέ. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα, από τα οποία ευθέως εξαρτάται η λειτουργία των επιχειρήσεων, τον οργανισμών και η ευημερία των νοικοκυριών εκατομμυρίων ανθρώπων και στην Ρωσία και στις χώρες των εταίρων μας, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι η αμμωνία, το υδρογόνο και το φυσικό αέριο θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή πολιτική, με τη Ρωσία να είναι έτοιμη να έχει ρόλο στη συζήτηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.