Ξεκίνημα για την διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης την Παρασκευή - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Ξεκίνημα για την διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης την Παρασκευή

Αύριο θα γίνει η πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης, με τις τιμές στην αγορά να προβληματίζουν.

Ειδικότερα, άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή διάθεσής του θα κυμανθεί στα 1,13-1,15 ευρώ το λίτρο έναντι 0,798 ευρώ πέρυσι, ενώ στα νησιά η τιμή του λίτρου δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 1,20 ευρώ το λίτρο εξαιτίας του υψηλού μεταφορικού κόστους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι παραγγελίες θα είναι περιορισμένες και μικρές τις πρώτες ημέρες, καθώς πολλά νοικοκυριά αναμένουν την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης για την προμήθεια πετρελαίου, το οποίο θα είναι μεγαλύτερο φέτος έως και 68% συγκριτικά με πέρσι.

Το επίδομα

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει εντός του Νοεμβρίου, όπου τα νοικοκυριά θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης το οποίο φέτος ξεκινάει από τα 100 ευρώ και φθάνει έως 750 ευρώ. Το επίδομα αναμένεται να δοθεί προκαταβολικά στους δικαιούχους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα λάβουν φέτος το επίδομα το οποίο είναι αυξημένο κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά, 49% για τις οικογένειες με ένα παιδί, 59% για όσους έχουν δύο παιδιά και 68% για τις οικογένειες με 3 παιδιά. Σημειώνεται ότι το σχετικό κονδύλι θα ανέλθει στα 168 εκατ. ευρώ έναντι 84 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020.

Παράλληλα, για τις οικογένειες με παιδιά, τα όρια προσαυξάνονται

για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ. Ετσι το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε:

  • 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί
  • 6.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα
  • 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα θέρμανσης θα χορηγείται στους δικαιούχους, σε περίπτωση που καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή βρίσκονται υπό καθεστώς ιδιοκατοίκησης.

Τέλος, για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή μικρότερο των 2.500 κατοίκων.