Κορωνοϊός - Τζανάκης: Μεγάλος αριθμός νεκρών τους επόμενους μήνες αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Κορωνοϊός – Τζανάκης: Μεγάλος αριθμός νεκρών τους επόμενους μήνες αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί

Καμπανάκι για αύξηση των εμβολιασμών προκειμένου να μην υπάρξει δραματική αύξηση των νεκρών έκρουσε ο καθηγητής πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανάκης είπε: «Σχεδόν όλοι θα μολυνθούν τους επόμενους μήνες, όσο περνάει η φυσική ανοσία μαζί με την μικρή τεχνητή ανοσία των εμβολιασμών ελπίζω αυτό θα κατασταλεί, αλλά μέχρι τότε θα έχουμε αυτή την εκατόμβη αν δεν σπεύσουμε να εμβολιαστούμε».

Ταυτόχρονα, ο ίδιος τόνισε ότι θα ήταν «ευχαριστημένος» σε περίπτωση υπέρβασης του 65% στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. «Πολλές χώρες άνοιξαν μετά το 65% κάλυψη, και φαίνεται ότι τα πράγματα δεν έχουν επιδεινωθεί. Αν τηρήσουμε τα μέτρα, τότε δεν περιμένουμε μεγάλο αποτύπωμα, τηρουμένων των αναλογιών. Αν όμως το μέτρο καταστρατηγηθεί και δεν έχουμε προσεκτικούς ελέγχους και ανακατευτούν ανεμβολίαστοι με εμβολισμένους, θα έχουμε πρόβλημα», ανέφερε.

Ακόμα, ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε στο 4ο κύμα της πανδημίας, κάνοντας λόγο για «κύμα ανεμβολίαστων». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «το 80% με 90% των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι, το 90% και πάνω των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι και πάνω από το 95 – 96% των νεκρών δεν είχαν εμβολιαστεί», συμπληρώνοντας πως «αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, τώρα θα είχαμε 1 με 5 θανάτους την ήμερα».

Οι εμβολιασμοί στη βόρεια Ελλάδα

Τα χαμηλά ποσοστά των εμβολιασμών στη βόρεια Ελλάδα προκαλούν ανησυχία, με τις υγειονομικές αρχές να επιδιώκουν την αύξηση των ποσοστών.

Όπως έγινε γνωστό, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, θα βρίσκεται από αύριο, Τρίτη, μέχρι την Πέμπτη στη βόρεια Ελλάδα, όπου θα επισκεφθεί περιοχές και θα συναντηθεί με υγειονομικούς και φορείς της περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την επιτάχυνση των εμβολιασμών.