Θάλασσα της Μάγχης: Κατάσχεση βρετανικού αλιευτικού σκάφους από την Γαλλία - Έντονη αντίδραση από το Ηνωμένο Βασίλειο | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Θάλασσα της Μάγχης: Κατάσχεση βρετανικού αλιευτικού σκάφους από την Γαλλία – Έντονη αντίδραση από το Ηνωμένο Βασίλειο

Στην κατάσχεση ενός βρετανικού αλιευτικού σκάφους προχώρησε η Γαλλία, ένα περιστατικό που εντάσσεται σ’ ένα σύνολο ενεργειών έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες για τα αλιευτικά δικαιώματα στη μετα-Brexit εποχή.

Σε δηλώσεις της, η Γαλλίδα Υπουργός Αλιείας, Ανίκ Ζιραντέν, είπε ότι το αλιευτικό σκάφος κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας, στο λιμάνι της Χάβρης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Την ίδια στιγμή, δόθηκε προφορική σύσταση σε ένα δεύτερο βρετανικό αλιευτικό σκάφος.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη το Παρίσι ανακοίνωσε ότι υπάρχει πιθανότητα επιβολής κυρώσεων εις βάρος του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας για τα αλιευτικά δικαιώματα. Μερικές από αυτές θα ήταν η διενέργεια επιπλέον τελωνειακών ελέγχων σε βρετανικά προϊόντα και η αύξηση των δασμών.

Η γαλλική πλευρά τονίζει πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει χορηγήσει στους αλιείς της τον ακριβή αριθμό των αδειών, ώστε τα γαλλικά αλιευτικά να δραστηριοποιούνται εντός των βρετανικών χωρικών υδάτων.

Μάλιστα, ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, ανέφερε ότι «η γλώσσα της ισχύος» είναι «το μοναδικό πράγμα που κατανοεί η βρετανική κυβέρνηση».

Από την πλευρά της, η βρετανική κυβέρνηση έκανε λόγο για αντίδραση που είναι «απογοητευτική και δυσανάλογη και όχι αυτό που θα περιμέναμε από έναν στενό σύμμαχο και εταίρο».

Ακόμα, επισημαίνεται ότι το Λονδίνο διερευνά το ζήτημα.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Ομοσπονδίας Αλιευτικών Οργανώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπάρι Ντις, σημείωσε πως η Γαλλία δείχνει αποφασισμένη να κλιμακώσει την αντιπαράθεση, συνδέοντας αυτή την στρατηγική με τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2022.

Πλέον, ο καπετάνιος του αλιευτικού που κατασχέθηκε θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη, ενώ η ψαριά του έχει κατασχεθεί.