Η Πολιτική Προστασία νέος πυλώνας στο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ

Για πρώτη φορά, στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ περιλαμβάνεται η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, με έμφαση στην πρόληψη, την ετοιμότητα και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, συμπεριλαμβανομένης της πυροπροστασίας. Επιβεβαιώνεται έτσι η σημασία της διεθνούς συνεργασίας στο ζήτημα της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, ενώ η χώρα μας αποκτά έναν σημαντικό στρατηγικό εταίρο με τεχνογνωσία αιχμής στα θέματα αυτά.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του τρίτου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου που ολοκληρώθηκε χθες στην Ουάσινγκτων υπό τους Υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και Antony J. Blinken, επισφραγίστηκε η κοινή δέσμευση για στενότερη συνεργασία μεταξύ των ομόλογων υπηρεσιών των δύο χωρών, ενώ συμφωνήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις στον τομέα της δασοπυρόσβεσης. Με απόφαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ομάδα στελεχών του Υπουργείου μετέβη στην Ουάσινγκτων, όπου είχε συνομιλίες με στελέχη της αμερικανικής υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών (Federal Emergency Management Agency – FEMA) και ανώτερους αξιωματούχους, ενώ συμφωνήθηκε η συνέχιση των συνομιλιών σε επίπεδο ομάδων εργασίας. Επιπλέον, προγραμματίζεται σε μεταγενέστερο χρόνο, μετάβαση του κ. Στυλιανίδη στις ΗΠΑ για περαιτέρω επαφές.

Από ελληνικής πλευράς, υπογραμμίστηκε η σημασία μακροπρόθεσμων προγραμμάτων συνεργασίας για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, με έμφαση σε δράσεις αντιδιαβρωτικής προστασίας και αναδάσωσης.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών, η Ελλάδα ευχαρίστησε θερμά τις ΗΠΑ για τη συνδρομή τους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών του καλοκαιριού, καθώς υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ διέθεσαν ένα αεροσκάφος επιτήρησης P-8 Poseidon. Επιπλέον, συμφωνήθηκε να μεταβεί στη χώρα μας ομάδα ειδικών από τις ΗΠΑ για παροχή τεχνογνωσίας σχετικά με την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν.