ΗΠΑ: Συμφωνία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για όριο αύξησης χρέους του προϋπολογισμού

Σε συμφωνία για ένα μικρό χρονικά όριο αύξησης του αμερικανικού χρέους μετά από πολύωρες συζητήσεις κατέληξαν οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε από τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τσακ Σούμερ, ο οποίος μετά το τέλος των διαβουλεύσεων ανέφερε ότι η αύξηση του ορίου χρέους θα έχει ισχύ μέχρι τον Δεκέμβριο. Έτσι, το όριο του χρέους θα αυξηθεί κατά 480 δισ. δολάρια, όπως δήλωσε αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις συζητήσεις.

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικανοί, μέσω του επικεφαλής τους στο Σώμα Μιτς Μακόνελ, είχαν καταθέσει μία συμβιβαστική πρόταση για την αποφυγή στάσης πληρωμών, αντιδρώντας στην πρόταση των Δημοκρατικών, ενώ έκαναν λόγο για αλόγιστες δαπάνες που προέκυπταν από το σχέδιο των Δημοκρατικών. Το σχέδιο των Ρεπουμπλικανών προέβλεπε μία προσωρινή αποφυγή της τήρησης ενός ανώτατου ορίου χρέους, ώστε να αποφευχθεί η στάση πληρωμών και μία ενδεχόμενη οικονομική κρίση.

Ωστόσο, η στάση τους προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Τζο Μπάιντεν, την οποία χαρακτήρισε “υποκριτική, επικίνδυνη και ντροπιαστική”.

Τελικά, οι δύο παρατάξεις κατέληξαν σε συμβιβασμό, με την Γερουσία να έχει τον τελευταίο λόγο για την πρόταση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μη συμφωνία για το θέμα του χρέους θα αύξανε τον κίνδυνο στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ, ενδεχόμενο που θα προκαλούσε αναταράξεις στην αμερικανική οικονομία.

Μάλιστα, η Υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν είχε προειδοποιήσει για κίνδυνο ύφεσης, σε περίπτωση μη συμφωνίας.