Φυσικό αέριο: Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές στην Ευρώπη | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Φυσικό αέριο: Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές στην Ευρώπη

Σημαντική άνοδο καταγράφει η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα, την στιγμή που υπάρχουν φόβοι για επιδείνωση της έλλειψης προσφοράς με την έναρξη της χειμερινής περιόδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ολλανδικό συμβόλαιο για τον επόμενο μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκε κατά 13,4%, φτάνοντας τα 98,23 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ταυτόχρονα, η τιμή του συμβολαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 17,4%.

Ακόμα, η τιμή στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 12% για το 2022, στα 132 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στη Γαλλία κατά 10,3%, φτάνοντας τα 135,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το πρόβλημα γίνεται πιο δύσκολο, από την στιγμή που τα αποθέματα πόρων για την παραγωγή ενέργειας βρίσκονται σε έλλειψη. Μάλιστα, αρκετοί εκτιμούν ότι η ανάκαμψη θα είναι δύσκολη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η παροχή ρωσικού αερίου προς τον τερματικό σταθμό Mallnow της Γερμανίας μειώθηκε, ενώ η διάθεση μέσω της κύριας διαδρομής μεταφοράς είναι περίπου κατά το ένα τρίτο λιγότερη συγκριτικά με τις αρχές της εβδομάδας.

Μιλώντας για το θέμα, ο αντιπρόεδρος της Equinor ASA, Άλεξ Γκραντ, ανέφερε πως δεν υπήρχε πρόβλεψη γι’ αυτές τις τιμές, συμπληρώνοντας ότι «στις τιμές υπάρχει ένα ασφάλιστρο κινδύνου για μελλοντικούς κινδύνους, και αυτοί εξακολουθούν να συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την παροχή φυσικού αερίου».

Το ενεργειακό ζήτημα μεταφράζεται ήδη σε οικονομίες χωρών, αφού στη Βρετανία τρεις εταιρείες ανακοίνωσαν το κλείσιμό τους, με τον συνολικό απολογισμό τους να φτάνει τις δέκα τους τελευταίους δύο μήνες, αναγκάζοντας 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά να αλλάξουν πάροχο.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ, θα ανακοινώσει μέτρα με στόχο τον μετριασμό των αυξήσεων των ενεργειακών τιμών.