Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στο Σότσι – Στο επίκεντρο η ενεργειακή πολιτική

Ασφαλής θεωρείται η Τουρκία στον ενεργειακό τομέα, εν μέσω της κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Σότσι.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν σήμερα στη ρωσική πόλη. Παρά τους φόβους περί υπογραφής νέας συμφωνίας για προμήθεια επιπλέον συστοιχίας S-400, οι κκ. Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν κυρίως για ενεργειακά ζητήματα.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι προστατευμένη από την κρίση φυσικού αερίου χάρη στον αγωγό TurkStream.

Ο αγωγός TurkStream ξεκινά από τη Ρωσία, διασχίζει την Μαύρη Θάλασσα και καταλήγει στην Τουρκία. Κατόπιν, τα ηπειρωτικά τμήματα της σύνδεσης του αγωγού εκτείνονται περαιτέρω προς τη νότια Ευρώπη, με τη Μόσχα να αποσκοπεί στην παράκαμψη της Ουκρανίας από την ενεργειακή πολιτική της.

Ο TurkStream έχει ετήσια δυναμικότητα 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, έχοντας τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε την αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Τουρκία κατά σχεδόν 160% από την αρχή του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF έχουν αυξηθεί από τον Ιανουάριο περισσότερο από τέσσερις φορές, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων αποθήκευσης φυσικού αερίου, των υψηλών τιμών άνθρακα στην ΕΕ, των μειωμένων παραδόσεων από δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και των μειωμένων ρωσικών προμηθειών συγκριτικά με τις αναμενόμενες.