Παλαιστίνη: Αρνείται την συμμετοχή σε δημοτικές εκλογές η Χαμάς, αν δεν προκηρυχθούν γενικές εκλογές - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Παλαιστίνη: Αρνείται την συμμετοχή σε δημοτικές εκλογές η Χαμάς, αν δεν προκηρυχθούν γενικές εκλογές

Αρνητική σε συμμετοχή σε δημοτικές εκλογές στην Παλαιστίνη τον προσεχή Δεκέμβριο, εφόσον δεν προκηρυχθούν γενικές εκλογές, δηλώνει η ισλαμιστική Χαμάς.

Η Χαμάς, οργάνωση που κυριαρχεί στη Λωρίδα της Γάζας, είναι αντίπαλος της Παλαιστινιακής Αρχής, με την οποία βρίσκεται σε σύγκρουση τα τελευταία 15 χρόνια, όταν διεξήχθησαν οι τελευταίες εκλογές.

Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε την ακύρωση της διεξαγωγής των εκλογών που ήταν προγραμματισμένες τον Δεκέμβριο, επικαλούμενος την άρνηση του Ισραήλ να εγγυηθεί την ψηφοφορία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιοχή που οι Παλαιστίνιοι θέλουν να κάνουν πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Σε δηλώσεις σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Χαζέμ Κασίμ, είπε ότι η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι η διεξαγωγή συμπεριληπτικών εκλογών για την προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής, του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, της Οργάνωσης για την Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, των δημαρχιακών σωμάτων και των εμπορικών και μαθητικών ενώσεων.

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι αυτές οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν υπό ένα συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα, τονίζοντας ότι εφόσον αυτό είναι το σχέδιο, η Χαμάς προτίθεται να συμμετάσχει.

Οι δημοτικές εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη θα διεξάγονταν σε 387 περιοχές γύρω από την Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική Όχθη στις 11 Δεκεμβρίου, ενώ οι εκλογές σε άλλες 90 επαρχίες θα διεξάγονταν αργότερα.

Από το σύνολο των 487 διοικητικών περιοχών, μόνο οι 11 ανήκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Παλαιστίνη βρίσκεται σε διαμάχη ανάμεσα στην ισλαμιστική Χαμάς και την Φάταχ, με την πρώτη να κυριαρχεί στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η δεύτερη στην περιοχή της Δυτικής Όχθης.