ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 5,7% της παγκόσμιας οικονομίας το 2021 | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 5,7% της παγκόσμιας οικονομίας το 2021

Σημαντική ανάκαμψη αναμένεται να παρουσιάσει η παγκόσμια οικονομία το 2021, με την τάση να διατηρείται και το 2022, όπως σημειώνει ο ΟΟΣΑ στην ενδιάμεση έκθεσή του (Interim Economic Outlook).

Πιο αναλυτικά, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 5,7% την φετινή χρονιά, καθώς η στήριξη των οικονομιών, η επαναδραστηριοποίηση κλάδων της οικονομίας και η επιτάχυνση των εμβολιασμών έδωσε σημαντική ώθηση των παγκόσμιων οικονομιών.

Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη στο 5,3% το 2021 από 4,3% που ήταν η πρόβλεψη τον Μάιο.

Αναφορικά με το 2022, προβλέπεται ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας 4,5%, ενώ για την Ευρωζώνη εκτιμάται ότι η ανάπτυξη θα ανέλθει στο 4,6%.

Κατόπιν, στην ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνεται ότι η ανάκαμψη θα συνεχίσει να μην είναι ομοιόμορφη, με τις αποκλίσεις να είναι εμφανείς στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού είναι χαμηλά.

Για τη μετάλλαξη Δέλτα σημειώνεται ότι δεν παρατηρείται ισχυρή επίδραση σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Ωστόσο, η επίδραση στις εφοδιαστικές αλυσίδες είναι γεγονός.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι στις χώρες του G20 θα μειωθεί από 4,5% στο τέλος του 2021 σε περίπου 3,5% στο τέλος του 2022, ενώ για την Ευρωζώνη εκτιμάται πως θα φτάσει το 2,1% το 2021, ενώ θα υποχωρήσει στο 1,9% την επόμενη χρονιά.

Παρότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2022, τα επίπεδά του δεν θα επιστρέψουν στα αντίστοιχα της περιόδου της πανδημίας.

Ακόμα, η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει σε επίπεδα χαλάρωσης, υπό την προϋπόθεση της καθοδήγησης για τον χρονικό ορίζοντά της και την έκταση που θα γίνει ανεκτή η όποια υπέρβαση του πληθωριστικού στόχου.

Τέλος, οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να συμβαδίζουν με την κατάσταση της οικονομίας.