Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΑΑΔΕ και ΣΕΕΠΕ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΑΑΔΕ και ΣΕΕΠΕ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων

Μνημόνιο Συνεργασίας για την αντιμετώπιση των φαινομένων του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής υγρών καυσίμων υπέγραψαν σήμερα (14/9) η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ).

Στο επίκεντρο της συνεργασίας των δύο πλευρών βρίσκεται το ηλεκτρονικό σύστημα εισροών – εκροών στα υγρά καύσιμα, ώστε ο ΣΕΕΠΕ να παρέχει τεχνική υποστήριξη και να συνδράμει τεχνολογικά στην εγκατάσταση και λειτουργία ενός ολιστικού συστήματος παρακολούθησης των εισροών – εκροών σε όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων και τις φορολογικές αποθήκες της χώρας.

Μάλιστα, ο ΣΕΕΠΕ έχει αναθέσει την διενέργεια μελέτης σε εξειδικευμένη εταιρεία, που με την σειρά της θα προτείνει παρεμβάσεις και ενέργειες για την ολοκλήρωση και ενεργοποίηση του συστήματος εισροών – εκροών που είναι ήδη εγκαταστημένο σε όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων από το 2016. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η μελέτη θα είναι έτοιμη μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2022, ενώ με την ταυτόχρονη κατάθεση προτάσεων από την ΑΑΔΕ, θα είναι η βάση για την επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στόχος είναι το νέο σύστημα να συμβάλλει στην πάταξη του λαθρεμπορίου, διασταυρώνοντας πληροφορίες που θα λαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο από μετρήσεις σε διαφορετικά σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε:

«Η μάχη για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Στη μάχη αυτή, βάζουμε όλες τις δυνάμεις μας καθημερινά, ενισχύουμε το ψηφιακό μας οπλοστάσιο και εξοπλιζόμαστε με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Χρειαζόμαστε, όμως, και τη συνεργασία με τους επίσημους φορείς της αγοράς. Το Μνημόνιο Συνεργασίας, που υπογράψαμε με τον ΣΕΕΠΕ, θα βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμα, επιβεβαιώνει τη βούληση μας – που γίνεται καθημερινά πράξη – για αμφίδρομη επικοινωνία και συνεργασία με την αγορά».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ, Γιάννης Αληγιζάκης, είπε:

«Η καταπολέμηση της παραβατικότητας στα υγρά καύσιμα αποτελεί ένα φαινόμενο που πλήττει σημαντικά την αγορά, τους καταναλωτές και τα δημόσια έσοδα. Ο ΣΕΕΠΕ -εδώ και χρόνια- έχει καταθέσει στην Πολιτεία ολοκληρωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του παράνομου εμπορίου. Κράτος, Ιδιωτικός Τομέας και αρμόδιες Αρχές πρέπει να συγκροτήσουμε ένα συμπαγές, ισχυρό μέτωπο απέναντι στους παραβάτες. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Οφείλουμε να δουλέψουμε στη βάση ενός σχεδίου με συγκεκριμένους, μετρήσιμους στόχους και αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Διαθέτοντας διεθνή τεχνογνωσία, αλλά και ουσιαστική γνώση της αγοράς, δηλώνουμε “παρών” σε μια μάχη που μας αφορά όλους».