Μητσοτάκης: Όχι σε πρόωρες εκλογές - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Μητσοτάκης: Όχι σε πρόωρες εκλογές

Κατηγορηματικά διέψευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα από τη ΔΕΘ.

Αναφερόμενος στο εκλογικό σύστημα τόνισε ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, επισημαίνοντας ότι θα ζητήσει αυτοδυναμία από τους πολίτες και σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί, θα υπάρξουν και δεύτερες εκλογές.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απέκλεισε επίσης την πιθανότητα ενός νέου lockdown τους επόμενους μήνες, σημειώνοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα δεν θα υποστεί περιορισμούς.

Για ακρίβεια και οικονομία:

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να προχωρήσει και σε νέες παρεμβάσεις, αν αυτό κριθεί απαραίτητο και με βάση τα στοιχεία και τις εξελίξεις.

 «Ο έλεγχος της αγοράς για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του ανταγωνισμού. Υπάρχει η σχετική νομοθεσία της αισχροκέρδειας» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 είναι στο 5,9% «Αυτό είναι το ελάχιστο επίπεδο ανάπτυξης που μπορούμε να πετύχουμε το 2021» τόνισε.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον για στρατηγική όξυνσης και για προσωπικές επιθέσεις σε βάρος του ιδιού και της οικογένειάς του.

«Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει πολιτικό και αξιακό χάσμα» ανέφερε, ενώ εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έβαλε πλάτη στον εμβολιασμό, ενώ έκανε και αναφορά στο ζήτημα του εμβολιασμού του Παύλου Πολάκη και της «κόντρας» του με τον Ανδρέα Ξανθό.

«Μας λένε ότι δίνουμε ψίχουλα και από την άλλη ότι τα δίνουμε όλα για να πάμε σε εκλογές» συμπλήρωσε, καλώντας τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «να μην μιλάει για την μεσαία τάξη»

Πανδημία-τρίτη δόση

Αφού υπογράμμισε ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει λόγω πανδημίας ξανά.

«Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και ότι θα έχουμε τις μάσκες μαζί μας για καιρό ακόμα. Θα επιμείνουμε σε πολλά τεστ και για τη στρατηγική των εμβολιασμών».

Αναφορικά με το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, επεσήμανε ότι δεν είναι στις προθέσεις της, χωρίς να αποκλείει τίποτα όμως.

Για το ενδεχόμενο 3ης δόσης του εμβολίου για τον κορωνοϊό, ανέφερε ότι θα είναι υποχρεωτική για τις επαγγελματικές κατηγορίες που ισχύει ήδη η υποχρεωτικότητα του εμβολίου, αλλά και για ειδικές κατηγορίες ασθενών, παραπέμποντας το θέμα στην Επιτροπή Εμβολιασμού η οποία και θα αποφασίσει για όλα.

Για εκπαίδευση

Με αφορμή την αυριανή έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, σημείωσε:

«Προφανώς δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Βέβαιο είναι ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 12 ετών. Να μιλήσουμε με τους παιδιάτρους. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και στα παιδιά, και στους εφήβους. Αποδίδω μεγάλη σημασία στα self test» τόνισε.

Είναι δεδομένο όπως είπε ότι εάν σε ένα τμήμα νοσήσουν πάνω από το 50% των μαθητών, το τμήμα θα κλείνει και ότι δεν γίνεται να προβλεφθεί αυτό.

«Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι παραπάνω από 8 στους 10 εκπαιδευτικούς είναι εμβολιασμένοι, έδειξαν μεγάλη ωριμότητα» συμπλήρωσε.

Για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τόνισε ότι αυτή καθορίζεται από τα Πανεπιστήμια και πως «τα ίδια κατάλαβαν πως έκαναν λάθος εκτιμήσεις», συμπληρώνοντας πως η αυτορύθμιση θα έρθει από τα ίδια τα πανεπιστήμια.

Για τις πυρκαγιές:

Σε σχετική ερώτηση για τις πρόσφατες πυρκαγιές, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι το γεγονός αυτό συναισθηματικά ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της θητείας του μέχρι τώρα στην πρωθυπουργία και ζήτησε συγγνώμη για τα όποια λάθη σημειώθηκαν στον σχεδιασμό.

«Η συγγνώμη πρέπει να οδηγεί σε απτά αποτελέσματα. Κάθε δυσκολία είναι για μένα αφορμή για να γινόμαστε καλύτεροι. Αν κάπου εκφράζεται μια λογική δυσαρέσκεια, επισήμανε, οφείλουμε να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, να δούμε τι έχουμε κάνει λάθος, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και από κει και πέρα να βελτιωθούμε» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Για το μεταναστευτικό- προσφυγικό

Αναφερόμενος στο μεταστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει «κύμα» προσφύγων από το Αφγανιστάν, ενώ ζήτησε από την Ε.Ε ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο θα διαμοιράζει τα βάρη στις χώρες-μέλη.

Με σκληρή γλώσσα μίλησε για τα φαινόμενα των διακινητών, αναφέροντας: «Θα τσακίσω τα κυκλώματα των διακινητών», επισημαίνοντας ακόμα ότι η Ελλάδα έχει εδώ και καιρό ενεργή φύλαξη των συνόρων.