Μητσοτάκης για Τουρκία: Υπάρχουν περίπλοκα ζητήματα νομικής φύσεως αναφορικά με τον καθορισμό των θαλασσίων μας ζωνών - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Μητσοτάκης για Τουρκία: Υπάρχουν περίπλοκα ζητήματα νομικής φύσεως αναφορικά με τον καθορισμό των θαλασσίων μας ζωνών

Την ελληνική θέση ότι οι διαφορές με την Τουρκία πρέπει να επιλυθούν οριστικά στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα στο Bloomberg.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων: «Περάσαμε μια δύσκολη χρονιά πέρυσι αλλά φέτος ήταν καλύτερα τα πράγματα. Πάντα ήμουν ανοικτός και ειλικρινής στις σχέσεις μου με την Τουρκία. Υπάρχουν περίπλοκα ζητήματα και νομικά ζητήματα» και συμπλήρωσε

«Είχαμε παρόμοια προβλήματα με την Ιταλία, και με την Αίγυπτο αλλά προχωρήσαμε σε συμφωνίες κάνοντας όλοι μας τους απαραίτητους συμβιβασμούς και δείξαμε στην Τουρκία ότι υπάρχει τρόπο να το λύσουμε χωρίς την χρήση υπερβολικής ρητορικής και εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε.

Τόνισε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία στο προσφυγικό. «Η ΕΕ δεν θα ανεχθεί επανάληψη αυτού που έγινε το 2015 με τις ανεξέλεγκτες ροές προσφύγων. Θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας με ανθρώπινο τρόπο. Σώζουμε ανθρώπους κάθε μέρα. Το μήνυμα που στέλνουμε σε όλους επίσης είναι ότι θα πατάξουμε τους λαθροδιακινητές και θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για να λύσουμε το προσφυγικό» κατέληξε.

Για τις ξένες επενδύσεις

Την εκτίμηση ότι το κλίμα στην Ελλάδα ύστερα από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης έχει βελτιωθεί, έκανε για την οικονομία.

«Γίναμε κυβέρνηση το 2019 με την ξεκάθαρη εντολή να ξαναφέρουμε την ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία. Παρά την πανδημία του κορονοϊού κατορθώσαμε να εφαρμόσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας άγγιξε το 16,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αναθεωρήσαμε την εκτίμηση για την ανάπτυξη στο 5,9% για το 2021, και πιθανώς αυτό να είναι μία απαισιόδοξη θεώρηση» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ για τις ξένες επενδύσεις πρόσθεσε ότι υπάρχει πλέον μεγάλο ενδιαφέρον.

Μεγάλη βοήθεια για να επιτευχθούν οι στόχοι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αποτελούν τα 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τους επόμενους 3 με 6 μήνες, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει πρόταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.