Μίκης Θεοδωράκης – Γαλλικά ΜΜΕ: «Εμπνεύστηκε από τον Όμηρο και τους Έλληνες θεούς»

Το εγκώμιο του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε από την ζωή σήμερα πλέκουν τα γαλλικά ΜΜΕ, μιλώντας αναλυτικά για το έργο και την δράση του.

Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» έγραψε: «Ο Έλληνας συνθέτης με το τεράστιο έργο πέθανε σήμερα σε ηλικία 96 ετών στην Αθήνα. Ήταν ένας από τους πιο σκληρούς αντιπάλους της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε γίνει διάσημος συνθέτοντας την θρυλική μουσική για τον «Ζορμπά» (1964), μια μαγευτική μελωδία της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη… Συνεργάστηκε με τους κομμουνιστές κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Στην αρχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών (21 Απριλίου 1967), ο Θεοδωράκης συνελήφθη.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα, διαδήλωσε ενάντια στα μέτρα λιτότητας που επέβαλαν οι πιστωτές της χώρας.

«Εμπνεύστηκε από τον Όμηρο και τους Έλληνες θεούς. Εκτός από το ορχηστρικό τραγούδι του «Ζορμπά», ο Θεοδωράκης έχει συνθέσει πάνω από χίλια μουσικά κομμάτια, κυρίως για την αξέχαστη σοπράνο αρμένικης καταγωγής Άρντα Μαντικιάν».

Από την πλευρά της, η Liberation επισημαίνει αναλυτικά: «Απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών ο Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Έγινε διάσημος συνθέτοντας τη μουσική για την ταινία “Αλέξης Ζορμπάς” (1964), ένα τραγούδι που ακούστηκε σε όλο τον κόσμο.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν αναμφίβολα ο πιο διάσημος από τους Έλληνες συνθέτες. Συνεργάστηκε με τους κομμουνιστές κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1946-1949) που ξέσπασε στη χώρα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εξορίστηκε στη Μακρόνησο όπου και βασανίστηκε. Από την αρχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, που κράτησε έντεκα χρόνια, στις 21 Απριλίου 1967, ο Θεοδωράκης συνελήφθη, φυλακίστηκε και στη συνέχεια εξορίστηκε. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα στο τέλος της δεκαετίας του 2010, διαδήλωσε ενάντια στα μέτρα λιτότητας που επέβαλαν οι πιστωτές της χώρας».

Τέλος, η Le Monde γράφει για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στο χώρο της Αριστεράς. Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη δράση του εναντίον της Χούντας, κατά την διάρκεια της οποίας εξορίστηκε στο Παρίσι, κινητοποιούμενος για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.