Μίκης Θεοδωράκης: Άρνηση για ταφή στο Βραχάτι | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Μίκης Θεοδωράκης: Άρνηση για ταφή στο Βραχάτι

Την άρνηση της ταφής του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη στο Βραχάτι Κορινθίας αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, το οποίο εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος μέχρι τη Δευτέρα οπότε και ορίστηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

Σημειώνεται ότι οι εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο δικαστήριο, ζητώντας να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, σε αντίθεση με το συγγενικό περιβάλλον του, που ζητά την ταφή του στο Βραχάτι.

Πριν από την προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, δημοσιοποίησε επιστολή του καλλιτέχνη που απεστάλη στον -τότε- Δήμαρχο, Μανώλη Σκουλάκη, με μοναδικό περιεχόμενο τη συνδρομή του ώστε να υλοποιηθεί η επιθυμία του να ταφεί στο κοιμητήριο του Γαλατά.

Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης επισήμανε ότι η οικογένειά του ήταν αντίθετη με την επιθυμία του. Μάλιστα, είχε προνοήσει να ζητήσει σε περίπτωση που ο Μανώλης Σκουλάκης δεν θα ήταν δήμαρχος όταν ο Μίκης θα έφευγε από τη ζωή, η επιθυμία του να υλοποιηθεί από τον νυν Δήμαρχο.

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφέρθηκε στην επιστολή, σημειώνοντας: «Σας καλέσαμε σήμερα εδώ, για να σας γνωστοποιήσουμε επιστολή, την οποία έχει λάβει ο Δήμος Χανίων, με εμπιστευτικό πρωτόκολλο στις 5/2/2013, η οποία απευθύνεται στον τότε Δήμαρχο, αείμνηστο Μανώλη Σκουλάκη, από τον Μίκη Θεοδωράκη. Η επιστολή αυτή δημοσιοποιείται με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη, στην οικογένεια και στους οικείους του θανόντος και περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια την επιθυμία, που είχε σχετικά με τον τόπο τέλεσης της ταφής του. Θεωρώ θεσμική και ηθική υποχρέωση, ως Δήμαρχος Χανίων, να τιμήσουμε την τελευταία επιθυμία του Μίκη».