Μάικλ Μπλούμπεργκ: Το πρόγραμμα ανταγωνιστικών μεταρρυθμίσεων ενθάρρυνε τους παγκόσμιους επενδυτές να επιστρέψουν στην Ελλάδα - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Μάικλ Μπλούμπεργκ: Το πρόγραμμα ανταγωνιστικών μεταρρυθμίσεων ενθάρρυνε τους παγκόσμιους επενδυτές να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον δισεκατομμυριούχο Μάικλ Μπλούμπεργκ, στο περιθώριο της συνέντευξης που παραχώρησε στο Bloomberg κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ σε ανάρτησή του στα social media υποστήριξε πως «το πρόγραμμα οικονομικών και ανταγωνιστικών μεταρρυθμίσεων ενθάρρυνε τους παγκόσμιους επενδυτές να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ένα καλό σημάδι προόδου και ανάκαμψης.

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην τηλεόραση του Bloomberg

«Αναθεωρήσαμε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 5,9% και η νέα αυτή πρόβλεψη μπορεί να είναι απαισιόδοξη για το 2021» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην τηλεόραση του Bloomberg.

Μιλώντας από τη Νέα Υόρκη, στους δημοσιογράφους Tom Keene και Lisa Abramowicz, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα από αμερικάνικες και ευρωπαϊκές εταιρείες».

Σχετικά με τη φετινή πορεία του τουρισμού, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως «καταφέρνουμε να αναβαθμίσουμε το προϊόν μας. Έτσι, αυτή τη χρονιά, είχαμε μεγαλύτερη κατά κεφαλή δαπάνη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Είχαμε μια πολύ καλή τουριστική περίοδο, πολύ καλύτερη από ό,τι προβλέπαμε. Αναμένω πώς καλώς εχόντων των πραγμάτων, του χρόνου δεν θα μας ανησυχεί τόσο πολύ όσο σήμερα το ζήτημα του Covid. Επομένως, αναμένω ότι το 2022 θα είναι το έτος που ο ελληνικός τουρισμός θα εκτοξευτεί».

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Bloomberg. Νέα Υόρκη, Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ)

Απαντώντας στην επισήμανση ότι υπάρχει πίεση από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «έχουμε δεσμευτεί να στηρίξουμε τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Το κάνουμε παρέχοντας κρατική χρηματοδότηση αλλά και ενθαρρύνοντας του παρόχους ενέργειας να απορροφήσουν μέρος του κόστους. Αναμένουμε πως δεν θα δούμε σημαντική αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος τους επόμενους 3 με 6 μήνες. Επίσης, υποβάλαμε πρόταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση σε κάτι που θεωρούμε βραχυπρόθεσμο φαινόμενο. Πρόκειται για πραγματικό πρόβλημα για την Ευρώπη και νομίζω πως απαιτείται μια ευρωπαϊκή αντίδραση που θα πηγαίνει πέραν και όσων κάνουν τα μεμονωμένα τα κράτη μέλη σε εθνικό επίπεδο».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συνεισφορά της Ελλάδας στην επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030: «Αρχικά, κλείνουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Είπαμε αρχικά πως θα μπορούσαμε το κάνουμε μέχρι το 2028. Θεωρώ πως θα είναι εφικτό να υλοποιήσουμε τον στόχο μας μέχρι το 2025», τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε «ισχυρός υποστηρικτής της ιδέας μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, γιατί υπάρχουν θέματα ιδίως στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στη Σαχάρα όπου η Ευρώπη χρειάζεται παρουσία. Και αν η Ευρώπη γίνει ισχυρότερη στρατιωτικά, αν συνεργαστούμε περισσότερο, νομίζω ότι αυτό είναι προς όφελος της Συμμαχίας και προς όφελος του ΝΑΤΟ».

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως «είχαμε μεγάλες εντάσεις πέρυσι. Η κατάσταση είναι καλύτερη φέτος. Πάντα ήμουν πολύ ανοιχτός και ειλικρινής σε ό,τι αφορά τη σχέση μας με την Τουρκία. Έχουμε περίπλοκα ζητήματα, πολύ δύσκολα νομικά θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο. Και αυτό είναι η πιστή εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Για το πως θα αντιδράσει η Ελλάδα μπροστά στο ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού κύματος στα σύνορά της λόγω Αφγανιστάν, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Νομίζω ότι το ρίσκο είναι μικρότερο αυτή τη χρονιά σε σχέση με το 2015. Έχω δεσμευτεί και είμαι απολύτως σαφής ότι θα προστατέψουμε τα σύνορά μας».

«Αν δείτε τις ροές, έχουν μειωθεί κατά 90% σε σύγκριση με το 2019» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.