Καναδάς - Εκλογές: Νίκη του Τζάστιν Τριντό - Αποδοχή της ήττας από τους Συντηρητικούς | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Καναδάς – Εκλογές: Νίκη του Τζάστιν Τριντό – Αποδοχή της ήττας από τους Συντηρητικούς

Ο Τζάστιν Τριντό αναδείχθηκε νικητής των εκλογών στον Καναδά, συνεχίζοντας την θητεία του στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας.

Με την καταμέτρηση των ψήφων να βρίσκεται στο 98%, οι Φιλελεύθεροι του Τζάστιν Τριντό συγκεντρώνουν 158 έδρες στο Κοινοβούλιο, 12 λιγότερες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας. Ωστόσο, ο ίδιος μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, οδηγώντας την χώρα στο μέλλον.

Από την πλευρά τους, οι Συντηρητικοί του Έριν Ο’ Τουλ βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 119 έδρες, με τον ηγέτη τους να αποδέχεται την ήττα. Μάλιστα, υπήρξε σχετική τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ο’ Τουλ και τον Τριντό.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Μπλοκ για το Κεμπέκ, που συγκεντρώνει 34 έδρες, δύο λιγότερες σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

Πιο κάτω βρίσκονται οι κεντροαριστεροί Νέοι Δημοκράτες με 25 έδρες, ενώ οι Πράσινοι μπαίνουν στη Βουλή με δύο έδρες.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Τζάστιν Τριντό εστίασε στην ανάγκη σταθερότητας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι πιθανή επικράτηση των Συντηρητικών θα αποτελούσε πισωγύρισμα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Έτσι, ο Τζάστιν Τριντό ετοιμάζεται για τρίτη κυβερνητική θητεία, με τον ίδιο να βρίσκεται στην πρωθυπουργία της χώρας από το Νοέμβριο του 2015.