Ε.Ε: Σύνοδο Κορυφής για την Άμυνα προανήγγειλε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Ε.Ε: Σύνοδο Κορυφής για την Άμυνα προανήγγειλε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Την σύγκλιση Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Άμυνα προανήγγειλε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την «Κατάσταση της Ένωσης» στο Στρασβούργο.

Η σχετική πρωτοβουλία θα συζητηθεί εκτενέστερα κατά την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Γαλλία, στην οποία θα συμμετέχει ενεργά ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στις απόπειρες εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος από χώρες όπως η Λευκορωσία, από το έδαφος της οποίας προέρχονται πολλοί μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν στη Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία. Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς αυτές τις χώρες, καθώς και σε άλλες που σηκώνουν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης.

Παράλληλα, τόνισε πως «τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν πολλές συζητήσεις για το θέμα των δυνάμεων εκστρατείας. Για το ποιες και πόσες χρειαζόμαστε: ομάδες μάχης ή ενωσιακές ‘δυνάμεις εισόδου’. Αυτό αποτελεί αναμφίβολα μέρος της συζήτησης —και πιστεύω ότι θα αποτελέσει και μέρος της λύσης. Παρ’ όλα αυτά, το πιο θεμελιώδες ερώτημα είναι για ποιον λόγο δεν λειτούργησε αυτό στο παρελθόν».

Γι’ αυτό το λόγο, υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να εστιάζει σε τρία σημεία, τα οποία είναι:

  • οικοδόμηση των θεμελίων για συλλογική λήψη αποφάσεων,
  • αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας, στοιχείο που φαίνεται από τις επενδύσεις στον κυβερνοχώρο, σε μαχητικά αεροσκάφη και drones,
  • προστασία του κυβερνοχώρου.

Μάλιστα, υπογράμμισε την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών προς αυτή την κατεύθυνση.