Ευρωζώνη: Σε υψηλά επίπεδα η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Αύγουστο | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Ευρωζώνη: Σε υψηλά επίπεδα η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Αύγουστο

Σταθερά κινήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, παρά τους φόβους για την μετάλλαξη “Δέλτα” και τα προβλήματα που προέκυψαν στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπως προκύπτει από την έρευνα της εταιρείας IHS Markit.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit, ο οποίος αποτυπώνει την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα υπηρεσιών, σημείωσε πτώση στις 59,0 μονάδες από τις 60,2 μονάδες τον Ιούλιο, που είναι ρεκόρ 15ετίας, αλλά κατέγραψε μία από τις καλύτερες επιδόσεις εντός του συγκεκριμένου διαστήματος.

Ταυτόχρονα, ο δείκτης τιμών εισροών, που φανερώνει το κόστος των πρώτων υλών, ανήλθε στις 69,5 μονάδες, λίγο χαμηλότερα από τις 69,9 μονάδες του Ιουλίου.

Ταυτόχρονα, ο δείκτης του τομέα των υπηρεσιών κατέγραψε πτώση στις 59,0 μονάδες τον Αύγουστο από 59,8 μονάδες τον Ιούλιο.

Αναφορικά με την αισιοδοξία των επιχειρήσεων, ο δείκτης προσδοκιών τους έπεσε στις 68,9 μονάδες τον περασμένο μήνα από τις 69,1 μονάδες τον Ιούλιο.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο οικονομολόγος της IHS Markit, Joe Hayes, δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα ακόμη ισχυρό αποτέλεσμα για τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Αύγουστο».

Τέλος, συμπλήρωσε ότι «η οικονομία της Ευρωζώνης είναι σίγουρα σε τροχιά να επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα στο τέλος του έτους, αν όχι νωρίτερα».