ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% το β' τρίμηνο του 2021 | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% το β’ τρίμηνο του 2021

Σημαντική ανάκαμψη κατέγραψε η ελληνική οικονομία κατά το β’ τρίμηνο του 2021, καθώς καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Πιο αναλυτικά, το ΑΕΠ σε όρους όγκου, παρουσίασε αύξηση κατά 3,4% κατά το β’ τρίμηνο 2021, σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021, ενώ συγκριτικά με το β’ τρίμηνο του 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 16,2%.

Οι μεταβολές σε επίπεδο τριμήνου και ετησίως

Σε επίπεδο τριμήνου, διαπιστώνεται ότι η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021. Την ίδια στιγμή, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 4,3% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021.

Ακόμα, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,9% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,8%.

Κατόπιν, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,0% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 19,8%.

Αναφορικά με την ετήσιες μεταβολές, διαπιστώνεται ότι η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη κατέγραψε αύξηση κατά 12,1% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2020.

Επιπλέον, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,9% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2020.

Επίσης, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 22,6% συγκριτικά με το β’ τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 28,8%.

Παράλληλα, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατέγραψαν αύξηση κατά 22,5% συγκριτικά με το β’ τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%.

Ανάκαμψη στην ευρωζώνη

Η οικονομία της ευρωζώνης παρουσίασε ισχυρή ανάκαμψη κατά το β’ τρίμηνο του 2021.

Συγκεκριμένα, τους υψηλότερους δείκτες ανάπτυξης κατέγραψαν η Ισπανία (19,8%), η Γαλλία (18,7%), η Ιταλία (17,3%) και η Πορτογαλία (15,5%), ενώ η Τσεχία (7,8%), η Λιθουανία (8,6%) και η Γερμανία (9,2%) κατέγραψαν τους χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ κατά την εν λόγω περίοδο.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη του β΄’ τριμήνου, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε: «Tα στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.Έτσι, για το 1ο εξάμηνο του 2021, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, περίπου στο 7%. Επιβεβαιώνεται, συνεπώς, η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ανάκαμψη η οποία είναι μάλιστα ισχυρότερη έναντι των αρχικών προβλέψεων.

«Η εξέλιξη αυτή, από τη μία πιστοποιεί την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, και από την άλλη μάς επιβάλλει εγρήγορση και εντατικοποίηση των προσπαθειών. Αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με τη θετική πορεία όλων των συνιστωσών της εγχώριας ζήτησης, δηλαδή την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, και ιδιαίτερα τις επενδύσεις, των καθαρών εξαγωγών, αλλά και τη συνεχή ανοδική τροχιά πρόδρομων δεικτών, όπως είναι το οικονομικό κλίμα, η βιομηχανική παραγωγή, η μεταποίηση, η οικοδομική δραστηριότητα, οι τουριστικές αφίξεις, δείχνουν ότι η πορεία του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι καλύτερη από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Συνεπώς, φαίνεται ότι η οικονομία και η ασκούμενη οικονομική πολιτική, μέσα στο ομιχλώδες παγκόσμιο περιβάλλον, διατηρούν σταθερά τον στρατηγικό προσανατολισμό τους, για γρήγορη επανάκτηση όσων χάθηκαν λόγω της πανδημίας, σημαντική βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, επ’ ωφελεία όλων των πολιτών».