Γερμανία - Εκλογές: Συνεχίζεται το θρίλερ - Ελαφρύ προβάδισμα του SPD | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Γερμανία – Εκλογές: Συνεχίζεται το θρίλερ – Ελαφρύ προβάδισμα του SPD

Μάχη στήθος με στήθος δίνουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) στις γερμανικές εκλογές, καθώς τα δύο κόμματα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής κοντά στην πρώτη θέση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ARF, το SPD συγκεντρώνει 25,7% έναντι 24,5% της Χριστιανικής Ένωσης, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ZDF, οι Σοσιαλδημοκράτες λαμβάνουν 26% έναντι 24,5%.

Ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση;

Καθώς η καταμέτρηση προχωρά, έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τα κόμματα.

Μιλώντας στον «γύρο των Ελεφάντων», που είναι ένα στρογγυλό τραπέζι στην τηλεόραση, ο Όλαφ Σολτς τόνισε ότι οι πολίτες έδωσαν στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών «πολύ καθαρή εντολή» για να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης. Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε πως αν και μία σύμπραξη Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων θα ήταν θετική, η εμπλοκή τρίτου κόμματος θα περιέπλεκε τα πράγματα.

Από την άλλη πλευρά, ο υποψήφιος Καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης, Άρμιν Λάσετ, δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης, ακόμη και αν η παράταξη των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών καταλάβει την δεύτερη θέση. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι μία σύμπραξη του CDU/CSU, τους Πράσινους και το FDP (Φιλελεύθεροι) θα είχε θετικότερα αποτελέσματα για την χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμπραξη Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών συγκεντρώνει τα χαμηλότερα ποσοστά στην ιστορία της. Παρ’ όλα αυτά, η πιθανότητα συμμετοχής σε επόμενη κυβέρνηση με κορμό τις δύο παρατάξεις είναι σημαντική.

Η θέση των υπολοίπων κομμάτων

Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι, οι οποίοι φαίνεται να συγκεντρώνουν ποσοστό που προσεγγίζει το 15%. Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο Πρόεδρος του κόμματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπογράμμισε ότι το κόμμα θέλει να συμμετέχει σε κυβέρνηση.

Ακόμα, ο Πρόεδρος του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, επισήμανε ότι το κέντρο είναι ενισχυμένος, συμπληρώνοντας πως οι πολίτες «θέλουν να σχηματισθεί κυβέρνηση από το κέντρο».

Τέλος, ο υποψήφιος της Αριστεράς (Die Linke), Ντίτμαρ Μπαρτς, είπε ότι η θέση του κόμματος «θα είναι στην αντιπολίτευση», δηλώνοντας βέβαιος ότι το Die Linke θα εισέλθει στη Βουλή.