Γερμανία - Εκλογές: Η κατανομή των εδρών μεταξύ των κομμάτων | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Γερμανία – Εκλογές: Η κατανομή των εδρών μεταξύ των κομμάτων

Πιο λεπτομερείς εκτιμήσεις για την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων γίνεται στη Γερμανία, καθώς η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται και το τοπίο αρχίζει να γίνεται πιο σαφές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το SPD είναι στην πρώτη θέση με 25,9%, με την εκτίμηση να προβλέπει ότι το κόμμα καταλαμβάνει 205 έδρες στη νέα σύνθεση της γερμανικής Βουλής.

Στη δεύτερη θέση είναι η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) με 24,1%, με την σύμπραξη του Άρμιν Λάσετ να καταλαμβάνει 194 έδρες.

Πιο κάτω εντοπίζονται οι Πράσινοι με 14,7%, οι οποίοι κερδίζουν 117 έδρες, ενώ το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) του Κρίστιαν Λίντνερ είναι στην τέταρτη θέση με 11,5% και 91 έδρες.

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 10,4% και 83 έδρες, την στιγμή που η Αριστερά (Die Linke) συγκεντρώνει 5% και 40 έδρες στο Bundestag.

Με την καταμέτρηση να προχωρά και την εικόνα για τις επιδόσεις των κομμάτων να διαμορφώνεται πιο καθαρά, έχουν ήδη ξεκινήσει τα πρώτα σενάρια γύρω από τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Παρά το γεγονός ότι το CDU καταγράφει την χαμηλότερη εκλογική επίδοση στην ιστορία του, ο υποψήφιος Καγκελάριος Άρμιν Λάσετ δηλώνει έτοιμος για συμμετοχή του κόμματος σε επόμενη κυβέρνηση με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, τονίζοντας ότι αυτός ο συνασπισμός μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για την Γερμανία.

Από την άλλη πλευρά, ο γενικός γραμματέας του SPD, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, ανέφερε ότι το κόμμα έχει εντολή «να κυβερνήσει και ο Όλαφ Σολτς να γίνει Καγκελάριος».