Γερμανία - Εκλογές: Δεύτερη τηλεμαχία για τους υποψήφιους Καγκελάριους - Νικητής σε εντυπώσεις ο Σολτς - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Γερμανία – Εκλογές: Δεύτερη τηλεμαχία για τους υποψήφιους Καγκελάριους – Νικητής σε εντυπώσεις ο Σολτς

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή η δεύτερη τηλεμαχία για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία ανάμεσα στους υποψηφίους Καγκελάριους της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων (Die Gruene).

Παρά την προσπάθεια του υποψηφίου της Χριστιανικής Ένωσης να ανατρέψει την εικόνα του, ο υποψήφιος Καγκελάριος του SPD Όλαφ Σολτς φαίνεται να διατηρεί την πρώτη θέση στην προτίμηση των πολιτών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Infratest Dimap», το 41% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι ο Όλαφ Σολτς ήταν πιο πειστικός, ενώ ακολουθεί ο Άρμιν Λάσετ με 27%, αφήνοντας στην τρίτη θέση την υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ με 25%.

Κοινό σημείο των τριών υποψηφίων είναι η επιτάχυνση των προσπαθειών για την επιτάχυνση των εμβολιασμών με στόχο τον έλεγχο της πανδημίας.

Ωστόσο, οι τρεις υποψήφιοι είχαν την ευκαιρία να διασταυρώσουν τα ξίφη τους και να εκφράσουν τις θέσεις τους σε σειρά ζητημάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το συνταξιοδοτικό, όπου οι Άρμιν Λάσετ και Όλαφ Σολτς εξέφρασαν διαφορετικές θέσεις. Αρχικά, ο υποψήφιος των CDU/CSU τόνισε ότι χρειάζεται ένα νέο συνταξιοδοτικό σύστημα, ώστε να μην πληρώνονται τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς επισήμανε πως δεν θα υπάρξουν μεταβολές στις σημερινές συντάξεις, καθώς «μπορεί να πληρώνουμε λιγότερες εισφορές από την εποχή του Χέλμουτ Κολ, αλλά έχουμε περισσότερους που πληρώνουν εισφορές».

Από την πλευρά της, η Αναλένα Μπέρμποκ πρότεινε την αυξημένη προσέλευση αλλοδαπών εργαζομένων, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που καταβάλλουν εισφορές, καθώς και μεγαλύτερη «βοήθεια για εκατομμύρια γυναίκες που θα ήθελαν να εργαστούν, αλλά δεν μπορούν, γιατί δεν έχουν επαρκή στήριξη στην ανατροφή των παιδιών».

Την ίδια στιγμή, οι Άρμιν Λάσετ και Όλαφ Σολτς συγκρούστηκαν για ζητήματα ψηφιακής πολιτικής και πράσινης οικονομίας, κατηγορώντας ο ένας τον άλλο για παραλήψεις, ενώ η Αναλένα Μπέρμποκ τους κατηγόρησε για «ομολογία αποτυχίας».

Αναφορικά με το ζήτημα της επόμενης κυβέρνησης, ο Άρμιν Λάσετ ζήτησε από τους συνυποψηφίους Καγκελάριους να δεσμευτούν ότι δεν θα περιλαμβάνεται σε επόμενη κυβέρνηση το Die Linke (Η Αριστερά). Ωστόσο, οι υποψήφιοι των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων δεν απάντησαν ευθέως, με τον Άρμιν Λάσετ να τονίζει πως «εφόσον δεν απαντούν στην ερώτηση, ουσιαστικά δίνουν απάντηση στην ερώτηση».