Γαλλία: Ένοχος ο Νικολά Σαρκοζί για την υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης «Bygmalion» | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Γαλλία: Ένοχος ο Νικολά Σαρκοζί για την υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης «Bygmalion»

Ένοχο έκρινε η γαλλική δικαιοσύνη τον Νικολά Σαρκοζί για την υπόθεση της παράνομης χρηματοδότησης «Bygmalion», που αφορά τις δαπάνες της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην Προέδρου της χώρας κατά τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου, Καρολίν Βιγκιέ, ανέφερε ότι «ο Νικολά Σαρκοζί γνώριζε το ύψος του ανώτατου ορίου, ήξερε ότι το στοίχημα ήταν να αποφευχθεί η υπέρβαση. Συνέχισε, όμως να πραγματοποιεί συναντήσεις, επέτρεψε νέες υπηρεσίες, πραγματοποίησε έξοδα και παρέλειψε οικειοθελώς, ως υποψήφιος, να ασκήσει έλεγχο στα έξοδα».

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως η πράξη του «υπονόμευσε την εμπιστοσύνη που αναμέναμε από τους κατηγορούμενους» και «υπονόμευσε την ανησυχία του νομοθέτη για διαφάνεια».

Ο Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους. Ο ίδιος θα παραμείνει σε κατ΄οίκον περιορισμό υπό ηλεκτρονική επιτήρηση (ηλεκτρονικό βραχιολάκι).

Ακόμα, το Δικαστήριο έκρινε ενόχους και 13 άτομα συνεργάτες του πρώτην προέδρου της Γαλλίας, για συνέργεια στην παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του 2012. Σημειώνεται ότι ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί, Ζερόμ Λαβριγιέ, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση.

Ο Λαβριγιέ υπήρξε το πρώτο πρόσωπο που παραδέχθηκε την συμμετοχή του σε απάτη με πλαστά τιμολόγια, υποτιμημένες δαπάνες και έξοδα που παραλείπονταν εσκεμμένα από τους λογαριασμούς που υποβάλλονταν για τον τελικό έλεγχο.

Η εκδίκαση της υπόθεσης «Bygmalion» ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο. Κατά την διάρκεια της κατάθεσής του, ο Νικολά Σαρκοζί κατέθεσε στο Δικαστήριο πως δεν γνώριζε τον τρόπο που ξοδεύονταν τα χρήματα, προσθέτοντας πως δεν εμπλεκόταν στην υλικοτεχνική υποστήριξη της προεκλογικής εκστρατείας του 2012.