Βρετανία: Στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Βρετανία: Στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Στο 3,2% ανήλθε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο του 2021 στη Βρετανία, δεδομένο που αποτελεί υψηλό εννέα ετών στη χώρα.

Αρχικά, ανάλυση του Reuters εκτιμούσε ότι ο πληθωρισμός θα ανερχόταν στο 2,9% τον Αύγουστο. Παρ’ όλα αυτά, καταγράφηκε μεγαλύτερη αύξηση του αναμενόμενου, καθώς καταγράφηκε αύξηση 1,2% μέσα σε ένα μήνα.

Ο αναλυτής της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, Τζόναθαν Άθοου, δήλωσε πως «μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης είναι πιθανό να είναι προσωρινό καθώς οι τιμές εστιατορίων και καφετεριών πέρυσι μειώθηκαν σημαντικά εξαιτίας του προγράμματος “Eat Out to Help Out” (“Φάτε έξω για να βοηθήσετε”), ενώ φέτος οι τιμές αυξήθηκαν».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον επιδίωξε να ενθαρρύνει τους Βρετανούς πολίτες να στηρίξουν την οικονομία μετά το τέλος του πρώτου lockdown μέσω της προσφοράς έκπτωσης έως και 10 λιρών ανά άτομο στα γεύματα μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, είναι πιθανό να ζητηθεί νωρίτερα η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου προγράμματος από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Η άνοδος του πληθωρισμού αποτελεί ρεκόρ εννέα ετών για την βρετανική οικονομία, αφού ο δείκτης είχε ανέλθει στο 3,2% τον Μάρτιο του 2012.