Βρετανία: Σκηνές βίας σε βενζινάδικα – Διαβεβαιώσεις για αποκλιμάκωση από τον Μπόρις Τζόνσον

Πρωτόγνωρα περιστατικά βίας και αντεγκλήσεων σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες σε βενζινάδικα στη Βρετανία, εξαιτίας της κρίσης καυσίμων που ταλαιπωρεί την χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιοχή της χώρας δύο άτομα επιχείρησαν να γεμίσουν παράνομα με βενζίνη έναν κουβά στον οποίο μάλιστα είχαν τοποθετήσει σακούλα σκουπιδιών, μία ενέργεια ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Η κρίση καυσίμων έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στους πολίτες και την οικονομική δραστηριότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχολικά λεωφορεία αναγκάζονται να περικόψουν δρομολόγια, νοσοκόμες κοιμούνται σε θαλάμους, φοβούμενες ότι δεν θα επιστρέψουν, ενώ πολλά ταξί είναι ακινητοποιημένα, με άδεια ρεζερβουάρ.

Το τελευταίο περιστατικό έντασης σημειώθηκε σε πρατήριο καυσίμων στο ‘Εσεξ, όπου ένας οδηγός διαπληκτίστηκε έντονα με οδηγό, θεωρώντας ότι δεν χρειαζόταν άλλη βενζίνη. Στον καβγά παρενέβησαν άλλοι οδηγοί για να τους χωρίσουν.

Καθησυχάζει ο Μπόρις Τζόνσον

Από την πλευρά του, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι η κατάσταση τίθεται υπό έλεγχο, συστήνοντας στους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Ο σύνδεσμος των ιδιοκτητών πρατηρίων καυσίμων ανέφερε ότι παρατηρούνται «πρώιμες ενδείξεις» εκτόνωσης της κρίσης. Ο σύνδεσμος εκπροσωπεί περίπου 5.500 από τα 8.000 βενζινάδικα στη Βρετανία. Σε ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τα πρατήρια καυσίμων που δεν έχουν βενζίνη έχουν μειωθεί στο 37%.

Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Άμυνας, Ben Wallace, αποφάσισε την επίταξη 150 βυτιοφόρων του στρατού, για να βοηθήσουν στον ανεφοδιασμό των πρατηρίων. Ωστόσο, απαιτείται ένα διάστημα τριήμερης εκπαίδευσης των οδηγών για να ανταπεξέλθουν στον ανεφοδιασμό των πρατηρίων καυσίμων.