Χάος στο Αφγανιστάν - Μάχες στην Καμπούλ μεταξύ Ταλιμπάν και δυνάμεων ασφαλείας | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Χάος στο Αφγανιστάν – Μάχες στην Καμπούλ μεταξύ Ταλιμπάν και δυνάμεων ασφαλείας

Δραματικές ώρες ζει το Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει την Καμπούλ και βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάληψη της εξουσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρατηρούνται σφοδρές μάχες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, από τις οποίες έχουν τραυματιστεί περίπου 40 άνθρωποι.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γάνι, φέρεται να έχει εγκαταλείψει την χώρα, βρισκόμενος σε χώρα του εξωτερικού. Η κυβέρνηση του Ασράφ Γάνι δέχεται έντονη κριτική, καθώς κατηγορείται ότι με την στάση της παρέδωσε την εξουσία στους Ταλιμπάν.

Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν αναμένουν μια απρόσκοπτη μετάβαση της εξουσίας.

Αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα

Οι εξελίξεις στη χώρα έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα, με τους διεθνείς παράγοντες να είναι ανήσυχοι.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ απομακρύνουν με Σινούκ τους διπλωμάτες τους από την πρεσβεία στην Καμπούλ. Ταυτόχρονα, αξιωματούχος των ΗΠΑ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αλλάξει την στρατηγική της στο Αφγανιστάν.

Ακόμα, η Γερμανία ανακοίνωσε το κλείσιμο της πρεσβείας της στην Καμπούλ, την ώρα που η Bild am Sonntag ανέφερε ότι ο γερμανικός στρατός θα στείλει μεταγωγικά αεροσκάφη A400M με 30 αλεξιπτωτιστές για την εκκένωση της διπλωματικής αποστολής της.

Επιπλέον, η Σουηδία θα απομακρύνει το προσωπικό της από την ασιατική χώρα.

Ταυτόχρονα, ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, πρόκειται να συγκαλέσει το Κοινοβούλιο για την κρίση στο Αφγανιστάν.

Τέλος, η Ρωσία προσανατολίζεται για την διεξαγωγή έκτακτης συνέλευσης του ΣΑ του ΟΗΕ με θέμα το Αφγανιστάν.