Τυνησία: Συζητήσεις με την Τουρκία για ενδεχόμενη ανανέωση της διμερούς εμπορικής συμφωνίας | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Τυνησία: Συζητήσεις με την Τουρκία για ενδεχόμενη ανανέωση της διμερούς εμπορικής συμφωνίας

Συζητήσεις με Τούρκους αξιωματούχους για την ανανέωση ή μη της εμπορικής συμφωνίας που υπάρχει με την Άγκυρα θα διεξάγει η κυβέρνηση της Τυνησίας τις επόμενες εβδομάδες.

Οι συζητήσεις για το μέλλον της συμφωνίας κρίνονται σημαντικές, αφού η χώρα της Βόρειας Αφρικής καταγράφει έλλειμμα 900 εκατ. δολαρίων στο διμερές εμπόριο, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Εμπορίου και Προώθησης Εξαγωγών της Τυνησίας.

Την ίδια στιγμή, έτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Εμπορίου τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα είναι ανοικτές σε τροποποίηση της συμφωνίας ή ακύρωσή της.

Η Τυνησία κατέγραψε εμπορικό έλλειμμα ύψους 8,7 διναρίων Τυνησίας τον Ιούλιο του 2021, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020 κατέγραψε έλλειμμα 7,5 δισ. διναρίων, όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Η πτώση των εσόδων από τον τουρισμό και των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος συνετέλεσε σ’ αυτή την κατάσταση.

Οι συζητήσεις ανάμεσα σε Τύνιδα και Άγκυρα παρουσιάζουν πολιτικό ενδιαφέρον, μετά την απόφαση του Προέδρου της Τυνησίας, Καΐς Σαγιέντ, να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβούλιου και να παύσει την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Χισάμ Μασίσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις επηρέασαν άμεσα το ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα, ο επικεφαλής του οποίου, Ρασίντ Γκανουσί, πραγματοποιεί τακτικές επισκέψεις στην Τουρκία, έχοντας φιλικές σχέσεις με την Άγκυρα.

Καθώς το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αναμένεται με ενδιαφέρον, αυξάνονται οι φωνές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που καλούν σε μποϊκοτάρισμα των τουρκικών προϊόντων, οι οποίες ενισχύονται από την υποστήριξη σημαντικού τμήματος της κοινωνίας προς τον Πρόεδρο Σαγιέντ.