Κόντρα Μητσοτάκη- Τσίπρα στη Βουλή για τις πυρκαγιές | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Κόντρα Μητσοτάκη- Τσίπρα στη Βουλή για τις πυρκαγιές

Aντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή κατά την συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για τις πυρκαγιές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι στις πυρκαγιές αυτού του καλοκαιριού έγινε λάθη, αλλά στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα» αναφερόμενος στην πυρκαγιά πρόπερσι στο Μάτι.

Από τη μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «τυμβωρυχίες και ψέματα», ενώ αναφερόμενος στην τραγωδία πριν από τρία χρόνια, σημείωσε ότι ανέλαβε την «πολιτική ευθύνη της μεγάλης καταστροφής».

«Θα ήταν εύκολο για εμένα να βάλω τον πήχη στο δικό σας ύψος κ. Τσίπρα. Όμως είχαμε το θάρρος να το βάλουμε πιο ψηλά και το θάρρος να πούμε ότι ναι περάσαμε από κάτω», είπε, προσθέτοντας: «Είπατε ότι θα μας στείλει ο ελληνικός λαός το 112 να μας εκκενώσει από την εξουσία. Δεν είχα πρόθεση και το καταλάβατε από την πρωτολογία να αναφερθώ στο παρελθόν. Με αναγκάζετε να το κάνω. Να σας διαβάσω κάτι και να μου πείτε πώς αισθάνεστε που εσείς κατηγορείτε εμένα για έλλειψη ενσυναίθησης. Εσείς 3 χρόνια μετά το Μάτι πώς απαντάτε σε αυτή την κυρία που γράφει: αν έβλεπες το κορμί σου να λιώνει από το θερμικό φορτίο. Αν έδινες DNA για να αναζητήσεις τους δικούς σου που έμοιαζαν με κούτσουρο θα κατανοούσες την ανάγκη της εκκένωσης. Και μιλάτε εσείς για ενσυναίσθηση. Που στήνατε σόου και λέγατε στους πυρόπληκτους τι να τα κάνεις τα 2 χιλιάρικα, θα τα σπαταλήσεις.

Κατορθώσαμε να μην θρηνήσουμε θύματα αν και χάσαμε τον εθελοντή Βασίλη αλλά προστατέψαμε χιλιάδες συμπολίτες μας. Δυστυχώς καταστράφηκαν περιουσίες και δασικός πλούτος. Αυτό είναι το πικρό κόστος της περιβαλλοντικής αλλαγής που φέτος συνδυάστηκε με επίπονο καύσωνα» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

«Προνοήσαμε και μετατρέψαμε σε αξιόμαχη κρατική οντότητα την πολιτική προστασία. Οσοι το αμφισβητούν ας προσπαθήσουν να θυμηθούν το όνομα προκατόχου του Νίκου Χαρδαλιά!» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός που εξήγησε ότι «ενεργοποιήθηκε το 112 που αποτελούσε προσωπική μου δέσμευση προεκλογική μετά την τραυματική εμπειρία με τις πυρκαγιές του 2018. Ενισχύθηκε η πυροσβεστική με 69 νέα εναέρια μέσα, περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Το αν ήταν αρκετά είμαι διατεθειμένος να το συζητήσω αλλά δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι η χώρα είχε εγκαίρως προμηθευτεί περισσότερα από ποτέ εναέρια μέσα.

Παρά την ένταση του φαινομένου κανείς οικισμός δεν κάηκε ολοσχερώς. Πετύχαμε στον στόχο να προστατέψουμε τους πολίτες, τους οικισμούς τις κρίσιμες υποδομές. Λίγοι γνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια που κατεβλήθη στην φωτιά της Βαρυμπόμπης για την διασφάλιση της ομαλής ηλεκτροδότησης της Αττικής. Και θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του σημείωσε: «Οι πυρκαγιές έσβηναν μόνο όταν έφταναν στην θάλασσα. Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί δεν τα κατάφερε το επιτελικό κράτος; Γιατί η μόνη σας προτεραιότητα ήταν οι εκκενώσεις και όχι η κατάσβεση. Διαφημίζατε ένα επιτελικό κράτος που ήταν ξεχαρβαλωμένο και εσείς μειώσατε τα κονδύλια. Είναι προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή αλλά όχι η μόνη προτεραιότητα και όλα τα άλλα γαία πυρί μιχθήτω.

Ο κ. Μητσοτάκης μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, του τυμβωρύχου. Με τυμβωρυχία αναδείχθηκε στην θέση του πρωθυπουργού με τυμβωρυχία συνεχίζει και τώρα. Η διαρκής επίκληση της τραγωδία από την κάθε κυβέρνηση είναι ανήθικη και αντιπολιτική, κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει το καλύτερο» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.