Ιράν: Ορκίστηκε ο Εμπραχίμ Ραϊσί ως Πρόεδρος - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Ιράν: Ορκίστηκε ο Εμπραχίμ Ραϊσί ως Πρόεδρος

Νέος Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είναι και επίσημα ο Εμπραχίμ Ραΐσί, μετά την ορκωμοσία που διεξήχθη σήμερα και μεταδόθηκε από την δημόσια τηλεόραση.

Ο 60χρονος πρώην επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής θα ορκιστεί την Πέμπτη ενώπιον του κοινοβουλίου, όπου θα παρουσιάσει τους υποψήφιους Υπουργούς της κυβέρνησής του.

Κατά την σημερινή ομιλία του μετά την ορκωμοσία, ο Ραϊσί ανέφερε ότι προτεραιότητά του είναι η άρση των αμερικανικών κυρώσεων, δίχως όμως να αναμένει συνδέεται η οικονομική ανόρθωση του Ιράν με την επιθυμία των ξένων.

Ακόμα, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την προοπτική υπέρβασης των δυσκολιών της χώρας, τονίζοντας ότι αυτοί μπορούν να υπερκεραστούν.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, τόνισε τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του εν μέσω της επαναφοράς των κυρώσεων από τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ και της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν αποτελεί πρόκληση για την διεθνή κοινότητα και ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Ραϊσί. Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει πρόθυμος να επιστρέψει στη συμφωνία του 2015, δεσμευόμενος σε έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ιράν παράλληλα με τις συνομιλίες στη Βιέννη μεταξύ της Τεχεράνης και των άλλων χωρών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία (Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία).

Πλέον, η ορκωμοσία του Ραϊσί θέτει τις συνομιλίες σε νέα βάση.