Αφγανιστάν: Μάχη μέχρι τέλους κατά των Ταλιμπάν υπόσχεται ο Αχμάντ Μασούντ | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Αφγανιστάν: Μάχη μέχρι τέλους κατά των Ταλιμπάν υπόσχεται ο Αχμάντ Μασούντ

Καμία διάθεση για τερματισμό της μάχης κατά των Ταλιμπάν δεν έχουν οι μαχητές του Μετώπου Εθνικής Αντίστασης στην κοιλάδα του Πανσίρ, όπως δήλωσε ένας εκ των πιο επιφανών ηγετών του, Αχμάντ Μασούντ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Paris Match, ο Μασούντ είπε ότι «δεν τίθεται ζήτημα να σταματήσει η μάχη», προσθέτοντας ότι «η αντίστασή μας εδώ, στο Πανσίρ, μόλις που αρχίζει».

Αναφορικά με τις φήμες που κάνουν λόγο για παράδοση στους Ταλιμπάν, ο ίδιος τις διέψευσε κατηγορημαντικά, κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα» και «παραπληροφόρηση».

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Μετώπου Εθνικής Αντίστασης επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το κίνημά του είναι έτοιμο να αντισταθεί σε κάθε επίθεση των Ταλιμπάν, αλλά και να διαπραγματευτεί μ’ αυτούς τους τελευταίους για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των πλευρών.

Ο Αχμάντ Μασούντ είναι υιός του διοικητή Αχμέντ Σαχ Μασούντ, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2001 από την Αλ Κάιντα.

Το Μέτωπο Εθνικής Αντίστασης διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο τόσο στην απόκρουση της εισβολής της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν την δεκαετία του ’80 όσο και στην αντιμετώπιση των Ταλιμπάν κατά την περίοδο 1996-2001. Μάλιστα, η κοιλάδα του Πανσίρ, περιοχή όπου δρα η ομάδα, αποτελεί την μοναδική περιοχή που δεν περιέπεσε ποτέ υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.

Δίπλα στους μαχητές του Μετώπου Εθνικής Αντίστασης βρίσκεται και ο Αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν Αμρουλάχ Σάλεχ, ο οποίος διέφυγε από την Καμπούλ τις προηγούμενες ημέρες.