Αλγερία: Διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Μαρόκο | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Αλγερία: Διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Μαρόκο

Την διακοπή των διπλωματικών σχέσεών της με το Μαρόκο ανακοίνωσε η Αλγερία, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης ο Υπουργός Εξωτερικών της δεύτερης, Ραμτάν Λαμάρα.

Ο Λαμάρα καταλόγισε στο Μαρόκο «εχθρικές ενέργειες», τονίζοντας ότι «η ιστορία έχει δείξει ότι το βασίλειο του Μαρόκου ουδέποτε σταμάτησε τις εχθρικές ενέργειες σε βάρος της Αλγερίας». Μάλιστα, ο ίδιος επισήμανε πως η Ραμπάτ είναι υπεύθυνη για «τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις, που επιδεινώθηκαν», ένα γεγονός που, όπως υποστηρίζει, «επιφέρει τη ρήξη, αντί για την ολοκλήρωση στην περιοχή» του Μαγκρέμπ.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας της Αλγερίας, του οποίου ηγείται ο Πρόεδρος Αμπντελματζίντ Τεμπούν, αποφάσισε την επανεξέταση των σχέσεων με το Μαρόκο, κατηγορώντας την γειτονική χώρα για τις πυρκαγιές των προηγούμενων εβδομάδων που στοίχισαν την ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Ακόμα, οι δύο χώρες έχουν διαφορές για το ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας, μίας περιοχής που δεν έχει ξεκαθαρίσει το εδαφικό της καθεστώς. Το Μαρόκο διεκδικεί την κυριαρχία στην περιοχή, ενώ η Αλγερία υποστηρίζει τους αυτονομιστές του Μετώπου Πολισάριο.

Οι σχέσεις Αλγερίας-Μαρόκου έχουν περάσει αρκετές στιγμές, ως αποτέλεσμα της Δυτικής Σαχάρας. Το 1976 το Μαρόκο ανακοίνωσε την διακοπή των διπλωματικών σχέσεών τους με την Αλγερία, καθώς η δεύτερη αναγνώρισε τη Λαοκρατική Αραβική Δημοκρατία της Σαχάρας, την ανεξαρτησία της οποίας είχε ανακηρύξει μονομερώς το Μέτωπο Πολισάριο. 

Παρά την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων το 1988, Ραμπάτ και Αλγέρι έχουν περάσει αρκετές στιγμές έντασης στις μεταξύ τους σχέσεις.