Χρέη του κορωνοϊού: Κατατέθηκε η τροπολογία για την εξόφλησή τους - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Χρέη του κορωνοϊού: Κατατέθηκε η τροπολογία για την εξόφλησή τους

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών για την ρύθμιση της αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας.

Η τροπολογία προβλέπει την εξόφληση των χρεών σε 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% ή 36 άτοκες δόσεις, ενώ προβλέπεται και η επέκταση της έκπτωσης φόρου για τον Αύγουστο στο 3%.

Ακόμα, εντάσσονται οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) όπως αυτές έχουν κυρωθεί, ανεξαρτήτως των προαναφερόμενων κριτηρίων και ημερομηνίας βεβαίωσής τους. Στις συγκεκριμένες οφειλές δεν περιλαμβάνεται ο φόρος εισοδήματος του 2020.

Ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης είναι τα 30 ευρώγια οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ, ενώ ενδεχόμενη καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 5%.

Παράλληλα, παρέχεται σε οφειλέτες με δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής με ΠΝΠ, εφόσον απώλεσαν, από την 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 ρύθμιση τμηματικής καταβολής σύμφωνα με τις μνημονευόμενες διατάξεις νόμου, δυνατότητα να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Στη συγκεκριμένη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλέτες φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.