Περού: Νικητής των προεδρικών εκλογών ο Πέδρο Καστίγιο - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Περού: Νικητής των προεδρικών εκλογών ο Πέδρο Καστίγιο

Ο Πέδρο Καστίγιο είναι οριστικά ο νικητής των προεδρικών εκλογών στο Περού όπως ανακοινώθηκε από τις εκλογικές αρχές που αποφάσισαν για την έκβαση των εκλογών της 6ης Απριλίου.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του εκλογοδικείου (JNE), Χόρχε Λουίς Σάλας, ανακοίνωσε τον νικητή των εκλογών. Έτσι, το εκλογοδικείο επιβεβαίωσε έτσι το αποτέλεσμα που είχε γνωστοποιήσει πριν εβδομάδες το εθνικό όργανο εκλογικών διαδικασιών (ONPE).

Μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων, η ONPE ανέφερε πως ο Πέδρο Καστίγιο, 51 ετών, έλαβε το 50,12% των ψήφων, ενώ η Κέικο Φουχιμόρι, 46 ετών, έλαβε το 49,87%. Βάσει του αποτελέσματος που επικυρώθηκε από το JNE, ο κ. Καστίγιο επικράτησε με μόλις 44.263 ψήφους διαφορά έναντι της Κέικο Φουχιμόρι.

Αναγνωρίζει το αποτέλεσμα η Κέικο Φουχιμόρι

Από την πλευρά της, η Κέικο Φουχιμόρι, κόρη του άλλοτε Προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι, αναγνώρισε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, καλώντας τους Περουβιανούς «να εργαστούν για την υπεράσπιση της δημοκρατίας».

Σημειώνεται ότι η ίδια βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για δωροληψία κατά την διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών της ενόψει των εκλογών του 2011 και του 2016 από την βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Οντεμπρέχτ.

Μάλιστα, η Κέικο Φουχιμόρι έχει ήδη εκτίσει 16 μήνες προφυλάκισης για την υπόθεση αυτή και κινδυνεύει να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης 30 ετών αν κριθεί ένοχη για το αδίκημα της δωροληψίας.

Ο Πέδρο Καστίγιο, ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του στις 28 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία εκπνέει η θητεία του μεταβατικού προέδρου Φρανσίσκο Σαγάστι.