Πακιστάν: Άγρια δολοφονία κόρης διπλωμάτη από ευκατάστατο νεαρό

Ανάστατη είναι η κοινωνία του Πακιστάν μετά τον αποκεφαλισμό της 27χρονης Νουρ Μουκαντάμ, κόρης ενός Πακιστανού πρώην διπλωμάτη, από τον Ζαχίρ Τζάφερ, υπηκόου ΗΠΑ και γόνου μιας από τις πιο πλούσιες πακιστανικές οικογένειες, στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της υπόθεσης, ο δολοφόνος και η δολοφονημένη κοπέλα ήταν γνωστοί. Ο Τζαφέρ κάλεσε την Μουκαντάμ στο σπίτι του, την κράτησε εκεί για δύο ημέρες και στη συνέχεια τη δολοφόνησε βάναυσα.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη χώρα, καθώς εμπλέκεται ένα από τα πιο επιφανή άτομα του Πακιστάν. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Μάνατζμεντ της Λαχώρης, Νίντα Κιρμπάνι, «το στάτους των εμπλεκομένων οικογενειών, η οικογένεια του Ζαχίρ Τζάφερ, και βεβαίως του πατέρα της Νουρ που ήταν πρώην πρεσβευτής, και το γεγονός ότι αυτό συνέβη εντός των κύκλων της ελίτ του Ισλαμαμπάντ… όλα αυτά μαζί αναμφίβολα έστρεψαν περισσότερο την προσοχή σε αυτή την υπόθεση».

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυριστεί από αναρτήσεις οργής, ενώ αγρυπνίες και διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί τόσο στο Πακιστάν όσο και σε ΗΠΑ και Καναδά από πολίτες πακιστανικής καταγωγής.

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί πληγή για την χώρα, αφού εκατοντάδες γυναίκες δολοφονούνται κάθε χρόνο, ενώ χιλιάδες υφίστανται βία και πολλές άλλες δεν βγαίνουν στη δημοσιότητα.

Το Ισλαμαμπάντ αποτελεί σημείο έλξης για οικονομικά ευκατάστατους, διανοούμενους, διπλωμάτες και ξένους δημοσιογράφους. Ταυτόχρονα, οι βαθμοί ελευθερίας είναι μεγαλύτεροι για τις γυναίκες. Ωστόσο, η άγρια δολοφονία της Μουκαντάμ αποτελεί πλήγμα γι’ αυτή την εικόνα.

Από την πλευρά τους, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν την κυβέρνηση του Πακιστάν να περάσει νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση των ποινών για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας.

Παρ’ όλα αυτά, ομάδα βουλευτών ζήτησε από ένα συμβούλιο ακαδημαϊκών του ισλάμ να απαντήσει αν η νομοθεσία συνάδει με τις ισλαμικές αρχές.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του συμβουλίου, Κίμπλα Αγιάζ, είπε στο Reuters ότι το νομοσχέδιο συζητήθηκε μόνο ανεπίσημα, με τον ίδιο ωστόσο να εκφράζει επιφυλάξεις για την αποδοχή του από σημαντικό τμήμα του Πακιστάν.