Μοζαμβίκη: Η ΕΕ συστήνει στρατιωτική εκπαιδευτική αποστολή για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης στο Cabo Delgado

Το Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα απόφαση για τη σύσταση στρατιωτικής εκπαιδευτικής αποστολής της ΕΕ στη Μοζαμβίκη (EUTM Mozambique). Σκοπός της αποστολής είναι να εκπαιδεύσει τις ένοπλες δυνάμεις της Μοζαμβίκης και να τις υποστηρίξει στην προστασία του άμαχου πληθυσμού και στην αποκατάσταση της ασφάλειας και της προστασίας στην επαρχία Cabo Delgado.

Η απόφαση του Συμβουλίου είναι η απόκριση της ΕΕ στο αίτημα των αρχών της Μοζαμβίκης για ενίσχυση της δραστηριοποίησης της ΕΕ στους τομείς της ειρήνης και της ασφάλειας. Με επιστολή του στις 3 Ιουνίου 2021, ο Πρόεδρος της Μοζαμβίκης Filipe Nyusi χαιρέτισε την ανάπτυξη στη χώρα στρατιωτικής εκπαιδευτικής αποστολής της ΕΕ χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ).

Η εντολή της αποστολής θα έχει αρχικά διετή διάρκεια. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα, ο στρατηγικός στόχος της θα συνίσταται στη στήριξη της ανάπτυξης ικανοτήτων των μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της Μοζαμβίκης που θα ενταχθούν σε μελλοντική δύναμη ταχείας απόκρισης. Ειδικότερα, η αποστολή θα παράσχει στρατιωτική εκπαίδευση, στην οποία θα περιλαμβάνεται επιχειρησιακή προετοιμασία, ειδική εκπαίδευση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και κατάρτιση και εκπαίδευση σχετικά με την προστασία των αμάχων και τη συμμόρφωση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διοικητής της αποστολής EUTM Mozambique θα είναι ο διευθυντής της Στρατιωτικής Δυνατότητας Σχεδίασης και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων (MPCC), αντιναύαρχος Hervé Bléjean. Ο ταξίαρχος Nuno Lemos Pires, Πορτογάλος υπήκοος με πείρα 38 και πλέον ετών σε θέσεις διοίκησης, μεταξύ άλλων και σε πολλές διεθνείς αποστολές, θα ηγηθεί της αποστολής στο πεδίο ως διοικητής δυνάμεων.

Η κατάσταση των συνθηκών ασφαλείας και των ανθρωπιστικών συνθηκών στην επαρχία Cabo Delgado σημειώνει συνεχή και σοβαρή επιδείνωση από το 2017. Η κλιμάκωση της βίας έχει οδηγήσει στον εσωτερικό εκτοπισμό περισσότερων από 700 000 ανθρώπων. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι στο Cabo Delgado και στις γειτονικές επαρχίες Niassa και Nampula χρειάζονται άμεση ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία.

Η νέα αποστολή ΚΠΑΑ θα αποτελέσει ένα από τα εργαλεία της ολοκληρωμένης προσέγγισης της ΕΕ για την κρίση στο Cabo Delgado, σε συνδυασμό με τη στήριξη για την οικοδόμηση της ειρήνης, την πρόληψη των συγκρούσεων και τη στήριξη του διαλόγου, την ανθρωπιστική βοήθεια και την αναπτυξιακή συνεργασία, και την προώθηση του θεματολογίου για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια.